Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Η Τέχνη φορέας του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας!


Φασαρία, ήχοι τροχού, σκαλωσιές, περίεργα αντικείμενα πάνω στις πλάκες και αναστάτωση… Πλησιάζω από περιέργεια και τους χαζεύω. Όχι, όχι δεν είναι εργοτάξιο, αλλά μια ομάδα καλλιτεχνών που ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ, δίνοντας νέα μορφή στην πλατεία μεταξύ της Λ.Βασ. Γεωργίου και Λ.Ανδρέα Παπανδρέου στο Χαλανδρι, την οποία μέχρι τώρα κοσμούσε μόνο το άγαλμα του Κολοκοτρώνη!
Οι καλλιτέχνες Ελένη Τσαμαδιά, Λουΐζα Παπαγγέλου και Αρά Μπογοσιάν είναι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών που ανέλαβαν να μεταμορφώσουν τον χώρο  με την μαγεία της Τέχνης. Το εγχείρημα πραγματοποιείται, με αφορμή την Παγκόσμια  Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη  αποδεικνύοντας ότι η Τέχνη είναι ο καλύτερος φορέας μηνυμάτων.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

 Μοτίβα από ομάδες αίματος, τα γνωστά ρέζους επαναλαμβάνονται. Σχήματα από αιμοπετάλια θα κοσμούν τον χώρο και θα προσδίδουν ένα χαρμόσυνο τόνο στο μουντό μαύρο μάρμαρο- φόντο που μέχρι τώρα είχε η πλατεία και μας «ψυχοπλάκωνε»! Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της πλατείας φιλοξενείται παιδική χαρά γεγονός ενθαρρυντικό, καθώς τα παιδιά είναι «καλοί αγωγοί» της Τέχνης... Ένα έργο μπορεί ακόμη και να διαπαιδαγωγήσει τη νεότερη γενιά και να προετοιμάσει ένα καλύτερο κόσμο.

Η ομάδα ανέλαβε το έργο κατόπιν διαγωνισμού, αφού δήμοι κάλεσαν φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις με τη τέχνη του γκράφιτι και με θέμα την αλληλεγγύη, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την ανθρώπινη διάσταση της αιμοδοσίας. Στόχος είναι ο «τοίχος της εθελοντικής αιμοδοσίας» να δώσει χρώμα και ζωντάνια στις πόλεις και ταυτόχρονα να αφυπνίσει για τη δύναμη της εθελοντικής προσφοράς στο συνάνθρωπο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση των Εθελοντών Αιμοδοτών.
Σημειώνεται ότι για το έτος 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιλέξει την Ελλάδα ως χώρα εορτασμού της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας, προσφέροντας μια ευκαιρία ανάδειξης της κουλτούρας και του πολιτισμού μας καθώς η Ελλάδα της κρίσης απαντά με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του υγρού στοιχείου, του σιντριβανιού στην πλατεία, οι καλλιτέχνες επέλεξαν ανοξείδωτα στοιχεία ταυτόχρονα με το γκραφίτι του οποίου οι μπογιές θα αφεθούν στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιφάνεια του ανοξείδωτου γλυπτού αντανακλά κάθε περαστικό που το πλησιάζει καταδεικνύοντας σύμφωνα με τους δημιουργούς ότι το ζήτημα της αιμοδοσίας αφορά όλους μας!
Το έργο θα παραδοθεί σύντομα και αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τελετή εγκαινίων  στα μέσα του μήνα καθώς η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου