Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Διαφορετικό ντοκιμαντέρ- Τι κάνει νιάου νιάου στη...Πόλη;

Έχετε δει πρωταγωνιστεί του κινηματογράφου να νιαουρίζει; Ναι καλά διαβάσατε, να νιαουρίζει! Η Begnu, ο Deniz, ο Gamiz...δεν είναι ήρωες ενός νέου τούρκικου σίριαλ που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη αλλά μερικοί από τους τετράποδους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ "Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης" (Kedi)!



Ατίθασες, χαδιάρες, πλάνητες, η κάθε μια από τις επτά γάτες με το χαρακτήρα της όπως αποκαλύπτει το story, έχει να μας εκμυστηρευθεί και να μας διδάξει μέσα από την σχέση με τους κατοίκους της πόλης. 

Ιδιαιτερότητα αυτής της ταινίας αποτελεί το γεγονός ότι δεύτερους ρόλους έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι όμως μας μιλούν για τον αδάμαστο χαρακτήρα, τη
τρυφερή σχέση αλλά και το νόημα που έδωσαν στη ζωή τους τα μικρά αυτά πλάσματα. Οι συγκινητικές ιστορίες των δευτεραγωνιστών δεν μπορούν παρά να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές ζωόφιλων και μη.
Της Μαρίας Αλιμπέρτη

 Με υποκειμενικά πλάνα η σκηνοθέτιδα Ceyda Torun φροντίζει ως θεατές να νιώθουμε ότι σεργιανίζουμε σε δρόμους, αγορές, ταράτσες, λιμάνια ενός τόπου που αγαπά τους τετράποδους φίλους. Μάλιστα στη Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με ιδιαίτερη φόρτιση για μας του Έλληνες καθώς είναι συνδεδεμένη με τον ζωτικό μας μύθο, οι γάτες πλέον έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν
Μια διαφορετική ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας ακολουθώντας ένα διαφορετικό χάρτη ανθρωπογεωγραφίας ή καλύτερα "γατογεωγραφίας". Και μη νομίζετε ότι δε μας αφορά, αντίθετα μας διδάσκει πως να βλέπουμε κάθε τόπο χωρίς παρωπίδες και με τις άλλες του διαστάσεις, όπως τις βλέπουν μικρά ζωάκια. Ξεφεύγοντας σε ένα ακόμα επίπεδο από τα αυστηρά πλαίσια, αυτό το ντοκιμαντέρ αγκαλιάζει μια πιο χαρούμενη ματιά:  το χιούμορ συνιστά το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας που κρατάει το θεατή σε αναμονή και προσφέρει δράση χάρη στα αεικίνητα πλάσματα, γεγονός που κάνει τον θεατή να αναλογιστεί τις τεχνικές δυσκολίες λήψης των εικόνων.

Οι δυο μεγάλες μου αγάπες, οι γάτες και η Πόλη, συγκεκριμένα η αναπόληση αυτής με παρακίνησαν να προστρέξω στον Δαναό για να δω  αυτό το ευχάριστο θέαμα για τους γατόφιλους και μη, το οποίο θα προβάλλεται  από την Filmtrade, από τις 9 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους!



Το ντοκιμαντέρ μας προσφέρει μια άλλη οπτική για την Πόλη, όπως προανέφερα, με τα μάτια ενός μικρού αιλουροειδούς.Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μικρά τετράποδα πλάσματα γίνονται οι ξεναγοί μας όχι για να περιπλανηθούμε στα αξιοθέατα, αλλά στην πραγματική ζωή, στην καθημερινότητα των κατοίκων.
 Τα πλάνα από χαμηλά επιτρέπουν να θαυμάσουν στοιχεία της κουλτούρας της Ανατολής, ενδυματολογικές και άλλες συνήθειες των ντόπιων, που καταδεικνύουν ότι δεν διαφέρουμε και πολύ ως λαός από του γείτονες.



Έκπληξη  για μένα αποτελεί ότι η αρχή της ταινίας  η οποία δεν είναι ενδεδυμένη με ήχους από νιαουρίσματα αλλά από ψαροπούλια που συχνάζουν στα παράλια του Γαλατά. Μάλιστα μου δημιούργησε την αίσθηση ενός πρωινού ξυπνήματος στη Πόλη!
Το πανοραμικό πλάνο της πόλης γεμίζει την οθόνη και η κάμερα βυθίζεται στη πρώτη γειτονιά, στην πρώτη ιστορία με την κιτρινό-λευκή , καταφερτζού Sari να κερδίζει κεράσματα και να τα μεταφέρει στα μικρά της.
Με λήψεις  από drones ταξιδεύουμε από γειτονιά σε γειτονιά και γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι όπως επισημαίνεται και στη ταινία παραμένουν αιώνες στην πόλη και έχουν δει αυτοκράτορες να ανεβαίνουν σε θρόνο αλλά και να εκπίπτουν από αυτόν.

 Όπως μαθαίνουμε από έναν από τους αφηγητές στο λιμάνι του Τζιχανγκίρ, όταν έδεναν τα πλοία κατέβαιναν οι γάτες- οι οποίες μεταφέρονταν για να τρώνε αρουραίους αλλά και να απορροφούν την ενέργεια- οπότε θα συναντήσεις στις γειτονιές από Ιρλανδικούς γάτες μέχρι όλες τις ράτσες του κόσμου!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αφηγήσεις ιστοριών γατών και ανθρώπων που μιλούν για μια αγνή σχέση. Περιπέτειες των πρωταγωνιστών-παθήματα, τσακωμοί, έρωτες και ζήλιες-  αλλά και αλήθειες της ζωής των ανθρώπων που συνδέονται μαζί τους αναδύονται  μέσα από την εξιστόρηση αποδίδοντας μια μικρογραφία της κοινωνίας.
Φυσικά δεν λείπουν και τα χαριτωμένα συμπεράσματα όπως "οι γάτες ξέρουν την αλήθεια ότι υπάρχει θεός, ενώ οι σκύλοι θεωρούν τους ανθρώπους θεούς τους".
Οι ιστορίες φιλίας εξελίσονται σε
παράλληλες τροχιές, με τους ανθρώπους να εξομολογούνται τη δύναμη που αντλούν από τους χνουδωτούς φίλους τους. Και φυσικά αποδεικνύεται πως όταν αναγνωρίζεις την φιλία που σου προσφέρει ένα τέτοιο ανεξάρτητο πλάσμα τότε ξέρεις να εκτιμάς και τη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου