Σάββατο 8 Μαΐου 2021

'Εκθεση για τον συγγραφέα του Μικρού Πρίγκηπα, 120 χρόνια από τη γέννηση του Antoine de Saint Exupéry



Τις πύλες της ανοίγει ξανά από τις 19 Μάϊου η έκθεση «Ο μικρός Πρίγκηπας ανάμεσα στις άνδρες» στην Λυών. Με αφορμή το αγαπημένο βιβλίο του Antoine de Saint Exupéry αγαπήσαμε και ταυτιστήκαμε με τον Μικρό Πρίγκιπα... τώρα μαθαίνουμε την ιστορία του Γάλλου συγγραφέα, ποιητή, αεροπόρου και δημοσιογράφου. 


Ο ταλαντούχος αυτός άνθρωπος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900 στη Λυών και χάθηκε στο καθήκον του στο Lightning P-38 της Reconnaissance Group II / 33, υπό την αμερικανική διοίκηση (MAAF Mediterranean Allied Air Force), στις 31 Ιουλίου 1944, στα ανοικτά των ακτών της Μασσαλίας, κυνηγώντας γερμανικά  καταδιωκτικά.

 


Ο συγγραφέας του βιβλίου παγκοσμίου φήμης «The Little Prince», μιας φιλοσοφικής ιστορίας που διαποτίζεται τόσο με την ποίηση όσο και με μια μοναδικά κριτική άποψη για την ανθρώπινη φύση, έλαβε  εκτεταμένη δημοσιότητα μετά το θάνατο του όταν εκδόθηκε το βιβλίο,  το 1943 στη Νέα Υόρκη και έγινε γρήγορα μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία.


 Από την πρώτη του έκδοση, το "The Little Prince"  διάνυσε ένα απίστευτο ταξίδι του πέρα ​​από τα σύνορα και τις γενιές. Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα να πωλούνται και σχεδόν 400 μεταφράσεις, είναι το πιο γνωστό και ευρέως αναγνωσμένο έργο της γαλλικής λογοτεχνίας στον κόσμο.

 


Έκθεση

Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ένα πραγματικό αντίγραφο του πρώτου αεροσκάφους της La Ligne, το SALMSON 2A2 στο οποίο πέταξε ο Antoine de Saint Saint Exupéry. Με αυτόν τον τρόπο, νέοι και μεγάλοι ανακαλύπτουν μια άλλη όψη του διάσημου συγγραφέα: αυτή του πρωτοπόρου πιλότου αεροπορικής αποστολής αλλά και πιλότου δοκιμών και πιλότου επιδρομής.

 


Η έκθεση καταγράφει τη ζωή του θρυλικού πιλότου από το φτερωτό ποδήλατο του μικρού παιδιού του μέχρι τον τραγικό θάνατό του στο θρυλικό P38 πάνω από τη Μεσόγειο. Γύρω από μια πρωτότυπη σκηνογραφία που συνδυάζει προσωπικά αντικείμενα, εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας, βιβλία που γράφτηκαν για αυτήν την περίοδο από τον συγγραφέα αεροπόρων: η έκθεση καλεί το κοινό να ανακαλύψει το ταξίδι αυτού του θαρραλέου και βαθιά ανθρωπιστικού ανθρώπου.

 

 


Το κοινό ανακαλύπτει επίσης τις βαθιές φιλίες του πιλότου με τους συναδέλφους του από τη Γραμμή Aropropale αλλά και τους μηχανικούς, τα ραδιόφωνα και τους πλοηγούς. Μέσα από ιστορικές εικόνες, ο επισκέπτης «βυθίζεται» επίσης στην καρδιά της οικειότητας του Antoine de Saint Exupéry: η οικογένειά του και η ιδιαίτερη σχέση του με τη μητέρα του, η αγάπη του για τις γυναίκες, αλλά πάνω από όλα η συνάντησή του με τον Consuelo που θα παντρευτεί το 1931. Ήταν επίσης λάτρης της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.

Η έκθεση ανατρέχει στις ταινίες που σφυρηλάτησαν τη φήμη του στον Ατλαντικό, όπως η προσαρμογή του Courrier Sud το 1937. Το τελευταίο μέρος της έκθεσης εντοπίζει την εξορία του στη Νέα Υόρκη όπου γράφει πολλά από τα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του Le Petit. Prince . Στη συνέχεια, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη δέσμευση του συγγραφέα να πολεμήσει με τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ενώνοντας μια μοίρα αναγνώρισης που τον ενέπνευσε ως Πιλότο Πολέμου.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου