Στον λόφο της Παπούρας, στην καρδιά της Κρήτης, η γη ψιθύρισε ένα μυστικό χιλιετιών. Εκεί, όπου ο ήλιος αγγίζει τον κάμπο της Πεδιάδας με την ίδια θέρμη που φώτισε κάποτε τα ανάκτορα της Κνωσού, ανακαλύφθηκε μια μοναδική κυκλική προϊστορική κατασκευή. Ένα μινωικό μνημείο εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, που ήρθε στο φως στο πλαίσιο των έργων για τον Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου.
Και τώρα, 114 κορυφαίοι αρχαιολόγοι – Έλληνες και ξένοι – υψώνουν τη φωνή τους ζητώντας σεβασμό, προστασία και θεσμική θωράκιση του χώρου πριν είναι αργά.
Διεθνής επιστημονική παρέμβαση για το μνημείο της Παπούρας
Με επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), 114 επιφανείς επιστήμονες της Κρητικής αρχαιολογίας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη του σπάνιου μινωικού μνημείου στο Καστέλλι Πεδιάδας.
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται διακεκριμένοι αρχαιολόγοι από τη Βρετανική και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, ερευνητές από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Ελλάδα, επίτιμοι διευθυντές Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κρήτης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, καθώς και πανεπιστημιακοί από κορυφαία ιδρύματα όλου του κόσμου.
Αντιδρούν στις κατασκευές του νέου αεροδρομίου
Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν την πρόθεση της διαχειρίστριας εταιρείας του νέου αεροδρομίου – «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.» – να εγκαταστήσει ραντάρ, πύργους ελέγχου και βοηθητικά κτίσματα στον ίδιο τον λόφο Παπούρα. Οι παρεμβάσεις αυτές, σημειώνουν, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στο τοπίο και στον αρχαιολογικό χώρο, πλήττοντας την αυθεντικότητα και την πολιτιστική του αξία.
Όπως υπογραμμίζουν, «θα διαταραχθεί η άρρηκτη σχέση του μνημείου με τον περιβάλλοντα χώρο» και παραβιάζονται οι διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου 4858/2021, ο οποίος προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
«Όχι στην καταστροφή της Παπούρας»
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – Παράρτημα Κρήτης, μαζί με τους 114 επιστήμονες, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην υποβάθμιση του εμβληματικού μνημείου και ζητά την ολική διατήρηση και ανάδειξη του λόφου Παπούρα. Προτείνουν μάλιστα να παραμείνει «ελεύθερος πανταχόθεν», χωρίς οποιουδήποτε είδους επεμβάσεις ή οικοδομική δραστηριότητα, και να τεθεί υπό την υψηλότερη δυνατή θεσμική προστασία.
Ένα μνημείο μοναδικό στον Αιγαιακό χώρο
Η κυκλική προϊστορική κατασκευή που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της ανασκαφής αποτελεί μοναδικό εύρημα στον Αιγαίο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρόκειται απλώς για έναν αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ένα σύμβολο της Μινωικής πολιτιστικής ταυτότητας. Το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε σε σημείο όπου σχεδιάζεται εκτεταμένη τεχνική υποδομή, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το μέλλον της.
Έκκληση πριν να είναι αργά
Η επιστολή των αρχαιολόγων αποτελεί ιστορική παρέμβαση για τη διάσωση ενός πολιτιστικού θησαυρού, με το βλέμμα όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στην πολιτισμική ευθύνη του παρόντος. Ζητούν από το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους και να εξασφαλίσουν ότι η Παπούρα – ένα τοπόσημο της προϊστορικής Κρήτης – δεν θα θυσιαστεί στον βωμό της ανάπτυξης.
κυκλική κατασκευή Παπούρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου