“Οι εκπτώσεις στις αξίες μας δεν γίνονται απότομα. Γλιστράμε μέσα τους... σιωπηλά.”
Η ταινία Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου δεν είναι απλώς καλλιτεχνική έκφραση. Είναι μια παρατήρηση της ανθρώπινης φύσης σε συνθήκες πίεσης και ηθικής σύγκρουσης. Μέσα από το φόντο ενός ελληνικού χωριού στα σύνορα, ξεδιπλώνονται με ακρίβεια οι μηχανισμοί της παρακμής: όχι σαν κάτι ξαφνικό και θεαματικό, αλλά ως ήσυχη καταβύθιση, γεμάτη διλήμματα αλλά και σε καλά καμουφλαρισμένα ψέματα.
Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του
Ο πατέρας της οικογένειας μπλέκει χωρίς να το καταλάβει, όχι από απληστία, αλλά για να προστατέψει τους δικούς του. Πράττει με βάση το ένστικτο, και όχι την ηθική επίγνωση. Κρύβει την αλήθεια, όχι επειδή θέλει να κοροϊδέψει, αλλά για να μη πληγώσει. Αλλά με κάθε απόκρυψη, ο κλοιός στενεύει.
Η ταινία δεν τον παρουσιάζει ως "κακό". Αντιθέτως, τον αγκαλιάζει με συμπόνια, και αποκαλύπτει το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να μετατραπεί σε θύτη... προσπαθώντας απλώς να επιβιώσει.
Η λεπτή γραμμή στις ανθρώπινες σχέσεις
Ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της δωρικής, αλλά μεστής ταινίας είναι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη φροντίδα και την ασφυξία. Οι σχέσεις δοκιμάζονται. Η οικογενειακή αγάπη γίνεται πεδίο σύγκρουσης. Οι ανάγκες, οι φόβοι, οι επιθυμίες—όλα μπερδεύονται σε έναν λαβύρινθο συναισθημάτων, όπως μοναδικά αποδίδεται στη ταινία από τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών (Λένα Ουζουνίδου, Χρήστος Κοντογεώργης, Στάθη Σταμουλακάτο, Ευγεννία Λάβδα).
Η κόρη παλεύει για να αποκτήσει φωνή. Η μητέρα στέκει ανάμεσα στην πίστη και την αμφιβολία. Και όλοι μαζί κινούνται σε ένα σκηνικό στο οποίο η αλήθεια είναι πιο επώδυνη από το ψέμα.
Μεταναστευτικό: όταν ο άνθρωπος γίνεται συνάλλαγμα
Η πιο σκληρή αλήθεια της ταινίας είναι αυτή: η ανθρώπινη ζωή γίνεται εμπόρευμα. Οι μετανάστες δεν παρουσιάζονται μόνο ως “θύματα”, αλλά ως καθρέφτης της κοινωνίας που τους χρησιμοποιεί. Κάποιοι βλέπουν “ευκαιρίες” για κέρδος, ενώ άλλοι νιώθουν, πονάνε και σιωπούν.
Εδώ αναδύεται το ερώτημα: τι ζυγίζει περισσότερο στην κοινωνία μας; Η ανάγκη ή η αξία; Ο άνθρωπος ως ύπαρξη ή ως μέσο για οικονομική επιβίωση;
Όταν οι μικρές εκπτώσεις γίνονται ηθικά αδιέξοδα
Η ταινία θέτει το πιο ανθρώπινο ερώτημα: Πώς φτάνουμε στο “λάθος”; Όχι μέσα από μεγάλες αποφάσεις, αλλά μέσα από μικρές υποχωρήσεις. Ένα βήμα τη φορά. Ένα “δεν πειράζει” κάθε μέρα. Και όταν το καταλάβουμε, έχουμε ήδη απομακρυνθεί από όσα κάποτε πιστεύαμε.
Κι εδώ, ο θεατής καλείται όχι να κρίνει, αλλά να αναρωτηθεί: Τι θα έκανα εγώ; Μέσα στις ίδιες συνθήκες, με τις ίδιες αγωνίες;
Κλείνοντας: η σιωπή ως συνενοχή
Η ταιναία Πίσω από τις Θημωνιές δεν καταγγέλλει απλώς, αλλά σου προκαλλεί τον αναστοχασμό: Ξεσκεπάζει τη σιωπή που δεν είναι αθώα, και τη συναίνεση που κρύβεται πίσω από το “για καλό σκοπό”.
Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ταινίας: ότι δεν σε αφήνει ήσυχο. Σε οδηγεί να κοιτάξεις τον εαυτό σου και να αναρωτηθείς: Πού τελειώνει η συμπόνια και πού αρχίζει η συνενοχή;
Τη ταινία μπορείτε να δείτε δωρεάν από το Ertflix.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου