Με διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νησί της Ιθάκης, με στόχο την ταύτιση της Ομηρικής πατρίδας του Οδυσσέα. Αν και το ανάκτορο του μυθικού βασιλιά δεν έχει ακόμη εντοπιστεί με βεβαιότητα, τα ευρήματα που ανακαλύπτονται τεκμηριώνουν την ιστορική σύνδεση του νησιού με τη μορφή του Οδυσσέα, ενισχύοντας την αρχαιολογική και πολιτιστική αξία της περιοχής.
![]() |
Μικρή προτομή από Χαλκό. Φωτο από το ΥΠΠΟ |
Το Οδυσσείον: Ιερό αφιερωμένο στον Οδυσσέα
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εντοπισμό του Οδυσσείου —ιερού αφιερωμένου στη λατρεία του Οδυσσέα στην περιοχή της Σχολής Ομήρου–Αγίου Αθανασίου— έχει ήδη προκαλέσει διεθνή απήχηση. Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας Γιάννο Λώλο, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, το συγκεκριμένο εύρημα επιβεβαιώνει πως η σημερινή Ιθάκη ταυτίζεται με την Ομηρική, καθώς στη θέση αυτή εντοπίστηκε ο χώρος λατρείας του Οδυσσέα, γνωστός από αρχαία επιγραφή της Εκκλησίας του Δήμου των Ιθακησίων.
![]() |
Πτέρυγα κλιμακοστασίαου Φωτό από το ΥΠΠΟ |
Πού βρίσκεται το ανάκτορο; Ανοιχτά ερωτήματα και νέα σχέδια ανασκαφών
Αν και το ανάκτορο του Οδυσσέα δεν έχει εντοπιστεί, οι ανασκαφές και η μελέτη των στοιχείων σε έξι–επτά θέσεις της Βορειοδυτικής Ιθάκης έχουν φέρει στην επιφάνεια μυκηναϊκά ευρήματα της 13ης αι. π.Χ., δημιουργώντας ένα ισχυρό πλαίσιο για τον προσδιορισμό του βασιλικού κέντρου. Ο κ. Λώλος αναφέρει πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα εύφορη, με φυσικά λιμάνια και πλούσια υδροφορία, ενώ μεγάλο μέρος της παραμένει ανεξερεύνητο λόγω πυκνής βλάστησης. Νέα στοχευμένα σημεία ανασκαφών προγραμματίζονται για το 2026, με στόχο να απαντηθούν κρίσιμα ερευνητικά ερωτήματα.
![]() |
Κεραμικά των ύστερων Μυκηναϊκών Χρόνω. Φωτο από το ΥΠΠΟ |
![]() |
Υπόγεια Κρήνη Φωτό από το ΥΠΠΟ |
Η Σχολή Ομήρου στο επίκεντρο – Ένα αρχαιολογικό πεδίο με προοπτικές
Η Σχολή Ομήρου αποτελεί τον κύριο πυρήνα του προγράμματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανασκαφές που ξεκίνησαν από το 1994 και συνεχίζονται έως σήμερα. Οι εργασίες καταγραφής, συντήρησης και διαχείρισης του υλικού γίνονται με τη συνεργασία του Αθανάσιου Παπαδόπουλου και την αρχαιολόγο Δρ. Χριστίνα Μαραμπέα, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Λώλος, «τα πρόσφατα ευρήματα προσδίδουν στη Σχολή Ομήρου νέα, ιδιαίτερα σημαντική διάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου