Πολιτική σάτιρα, τελετουργία, συλλογικότητα, μνήμη, αντίσταση...Στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάζεται στις 30 και 31 Ιουλίου η παράσταση «Λυσιστράτες», μια σύγχρονη ερευνητική ανάγνωση της αριστοφανικής κωμωδίας που φωτίζει τον πολιτικό της πυρήνα και τη δύναμη της γυναικείας ειρηνικής αντίστασης. Με επίκεντρο την τελετουργία, τον ρυθμό και τη χωρική μνήμη του αρχαίου θεάτρου, η παράσταση μετατρέπει τον χώρο σε ζωντανό πεδίο συλλογικής εμπειρίας, όπου ο λόγος λειτουργεί ως μουσική και το σώμα ως φορέας κοινής δράσης.
Η πολιτική διάσταση της κωμωδίας
Η σκηνοθετική προσέγγιση της Τζίνας Θλιβέρη αναδεικνύει τη Λυσιστράτη ως ένα έργο βαθιά ανθρωποκεντρικό, όπου η συνεργασία και η συλλογικότητα αντιπαρατίθενται σε έναν κόσμο βίας και ανδροκρατούμενης εξουσίας. Η παράσταση εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο η γυναικεία φωνή, μέσα από την τελετουργική σπείρα και τον κοινό παλμό της ορχήστρας, ενεργοποιεί τη μνήμη του αρχαίου χώρου και επαναφέρει την έννοια της κοινοτικής πράξης.
Μουσικά γλυπτά και χωρική μνήμη
Τα μουσικά γλυπτά-κρουστά του Γιώργου Τριανταφύλλου λειτουργούν ως εικαστική και ηχητική εγκατάσταση, υπηρετώντας τον ρυθμό του κειμένου και δημιουργώντας έναν ενιαίο παλμό που συντονίζει ηθοποιούς και θεατές. Η πρωτότυπη μουσική του Σταύρου Τσουμάνη, η χορογραφία της Ειρήνης Αλεξίου και η εικαστική προσέγγιση της ομάδας συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου το σώμα γίνεται όργανο μνήμης και τελετουργίας.
Ο χώρος ως ζωντανό εργαστήριο
Το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης δεν αποτελεί απλώς τόπο παρουσίασης αλλά τόπο έρευνας. Η παράσταση αξιοποιεί τη χωρική ενέργεια του αρχαίου θεάτρου, αναζητώντας τη σχέση ανάμεσα στον λόγο, τον ρυθμό, το σώμα και τη συλλογική μνήμη, όπως αυτή αντηχεί στους τόπους των Ασκληπιείων.
Συντελεστές (σε συνεχή πρόζα, χωρίς bullets)
Τη σύλληψη, σκηνοθεσία, απόδοση και μετάφραση υπογράφει η Τζίνα Θλιβέρη. Η εικαστική εγκατάσταση και τα μουσικά γλυπτά είναι έργο του Γιώργου Τριανταφύλλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική και τη ζωντανή μουσική επί σκηνής επιμελείται ο Σταύρος Τσουμάνης.
Η χορογραφία και η επιμέλεια κίνησης ανήκουν στην Ειρήνη Αλεξίου, τα κοστούμια στην Ειρήνη Γεωργακίλα και το βίντεο στον Παναγιώτη Ανδριανό. Βοηθός σκηνοθέτριας είναι η Αναστασία Καρβουνιάρη.
Στην παράσταση ερμηνεύουν οι Κατερίνα Αντωνιάδου, Βάσω Γραβάνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μάριος Ιωάννου και Ιωάννα Νασιοπούλου. Η παραγωγή πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ «Φίλοι του Θεάτρου Αλώνι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου