Ένα πολύτιμο έκθεμα και ανθρωποκεντρική ματιά απέκτησε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης». Το πρώτο κλαρίνο του εμβληματικού μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά δώρισε η οικογένειά του όπως ήταν επιθυμία του και δεν πρόλβε να το κάνει εν ζωή. Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ο πρωτότοκος γιος του Νίκος παρέδωσε το μουσικό όργανο, ενώ οι άλλοι δυο γιοί του, ο Πέτρος Χαλκιάς, κλαρίνο και ο Νίκος Χαλκιάς, λαούτο έπαιξαν μουσική και μας ταξίδεψαν με τις μελωδίες του.
Μια συγκινητική και ιστορικής σημασίας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», αφιερωμένη στη μνήμη του Πέτρου‑Λούκα Χαλκιά. Η βραδιά συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του κορυφαίου Ηπειρώτη μουσικού, τιμώντας την πορεία, την προσωπικότητα και την παρακαταθήκη του.
Η εκδήλωση στην αυλή του Μουσείου
Η μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μουσείου, στην Πλάκα, με τη συμμετοχή μουσικών, μελετητών και ανθρώπων που γνώρισαν προσωπικά τον Πέτρο‑Λούκα Χαλκιά. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης του προσωπικού κλαρίνου του Πέτρου‑Λούκα Χαλκιά από την οικογένειά του στο Μουσείο. Το όργανο θα αποτελέσει κεντρικό έκθεμα στη νέα ενότητα που εγκαινιάζεται, αφιερωμένη στους ανθρώπους πίσω από τα όργανα και στις ιστορίες των δωρεών.
Μαρτυρίες, λόγοι και μουσικές στιγμές
Στην προσφορά του αείμνηστου Πετρολούκα Χαλκιά και την επιθυμία του να χαρίσει το μουσεικό όργανο στο μουσείο μιλησε η διευθυντρια του μουσείου Βάσω Παπαζήση, ενώ χαιρετισμό απήυθηνε η Κρυσταλλία Ματζανά Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Για τη ζωή και το έργο του μίλησε ο Καθηγητής Μουσικολογίας Γιώργος Κοκκώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μουσική διαδρομή του Χαλκιά, την τεχνική του, την προσωπικότητά του και τη σημασία του ως συμβόλου της Ηπείρου.
Τιμητικά συμμετείχε ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ενώ ο εγγονός του μουσικού, Πέτρος Χαλκιάς, έπαιξε σόλο κλαρίνο, συγκινώντας το κοινό.
Παρουσιάστηκαν επίσης μαρτυρίες της οικογένειας, ιστορίες από τα Γιάννενα, αναφορές στη ζωή του στην Αμερική, στις πρώτες δισκογραφικές του δουλειές και στις δυσκολίες των παιδικών του χρόνων. Αναδείχθηκαν στοιχεία της μουσικής του εξέλιξης, από τα πανηγύρια της Ηπείρου έως τη συνεργασία του με μουσικούς διαφορετικών παραδόσεων.
Η νέα εκθετική ενότητα
Η νέα ενότητα του Μουσείου θα περιλαμβάνει το προσωπικό κλαρίνο του Πέτρου‑Λούκα Χαλκιά, τεκμήρια από τη ζωή και τη διαδρομή του, καθώς και υλικό από την τελευταία βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2025. Η προσθήκη αυτή εντάσσεται στον κύκλο «Κόμβοι Συνοχής – Κρίκοι Σύνδεσης», που ολοκληρώνεται με τον πρώτο τιμητικό σταθμό αφιερωμένο στον κορυφαίο κλαρινίστα.
Η παρακαταθήκη του Πέτρου‑Λούκα Χαλκιά
Ο Πέτρο‑Λούκας Χαλκιάς υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Με την αναπνοή, τον κόπο και τη δεξιοτεχνία του ταξίδεψε την ηπειρώτικη μουσική σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, παντρεύοντας γενιές και κοινότητες. Ανανέωσε τον ήχο, εξέλιξε την τέχνη του κλαρίνου και άφησε μια παρακαταθήκη που παραμένει ζωντανή μέσα από τις ηχογραφήσεις, τα πανηγύρια, τους μαθητές και την οικογένειά του.
Το Μουσείο τιμά τη μνήμη του, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ελληνική μουσική κληρονομιά και εντάσσοντας το έργο του σε μια μόνιμη εκθετική αφήγηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου