Η διαδρομή μιας ελεύθερης καλλιτέχνιδας ξεδιπλώνεται στο Petit Palais στο Παρίσι που παρουσιάζει μια πρωτότυπη, μεγάλη μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στη Γαλλίδα ζωγράφο Eva Gonzalès (1847–1883), σε συνεργασία με το Van Gogh Museum του Άμστερνταμ. Παρότι υπήρξε σύγχρονη της Mary Cassatt και της Berthe Morisot, η Gonzalès δεν είχε ποτέ έως σήμερα μια μεγάλη αναδρομική έκθεση — ούτε στη Γαλλία ούτε διεθνώς.
Η έκθεση επιχειρεί να απομακρύνει τον «ρομαντικό μύθο» που συνόδευσε τη ζωή της και να αναδείξει μια λεπτή, φωτεινή και βαθιά προσωπική ζωγραφική, συχνά εμπνευσμένη από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον.
Η έκθεση – 100 έργα σε μια χρονολογική διαδρομή
Με 100 έργα — πίνακες, παστέλ και χαρακτικά — η έκθεση ανασυνθέτει την πορεία της καλλιτέχνιδας, επανασυνδέοντας το κοινό με την μεγάλη μεταθανάτια αναδρομική έκθεση του 1885.
Το έργο της Gonzalès βρίσκεται σήμερα διάσπαρτο σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική. Μεγάλοι θεσμοί όπως:
– Denver Art Museum
– Dallas Museum of Art
– Art Institute of Chicago
– National Gallery, Λονδίνο
– Kunsthalle Bremen
– Musée d’Orsay
παραχώρησαν έργα για την έκθεση.
Η καλλιτεχνική της διαμόρφωση – Από τον Chaplin στον Manet
Προερχόμενη από καλλιεργημένη αστική οικογένεια, η Eva Gonzalès μεγάλωσε σε περιβάλλον που ευνοούσε την καλλιτεχνική της εξέλιξη. Ο πατέρας της, Emmanuel Gonzalès, ήταν γνωστός δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Η μητέρα της, Célina Ragut, μουσικός, διατηρούσε σαλόνι που συγκέντρωνε την πνευματική ελίτ του Παρισιού.
Σπούδασε στο εργαστήριο του Charles Chaplin, αλλά πολύ γρήγορα ανέπτυξε προσωπικό ύφος, όπως φαίνεται σε έργα όπως:
– La Psyché (1869–1870, National Gallery, Λονδίνο)
– La Fenêtre (1865–1870, Denver Art Museum)
– Le Moineau (1865–1870, ιδιωτική συλλογή)
Η συνάντησή της με τον Édouard Manet το 1869 υπήρξε καθοριστική: έγινε η μοναδική του μαθήτρια και συχνά μοντέλο του, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πορεία της. Από το 1870 έως το 1883 εκθέτει τακτικά στο Salon, χωρίς να ενταχθεί στους ιμπρεσιονιστές.
Θεματικές – Φως, εσωτερικότητα, γυναικείες μορφές
Η έκθεση αναδεικνύει έναν κόσμο εσωτερικών σκηνών λουσμένων στο φως, πορτρέτων γεμάτων χάρη,τοπίων από τις ακτές της Νορμανδίας,καθημερινές στιγμές που αποκτούν ποιητική διάσταση.
Χαρακτηριστικά έργα είναι Jeune fille au réveil (1877–1878, Kunsthalle Bremen) και Miss et bébé (1877–1878, National Gallery of Art, Washington).
Η προσωπική της ζωή – Τέχνη, οικογένεια, απώλεια
Το 1879 παντρεύεται τον ζωγράφο και χαράκτη Henri Guérard, με τον οποίο μοιράζεται βαθιά καλλιτεχνική και συναισθηματική σχέση. Η αδελφή της, Jeanne, υπήρξε μοντέλο, μαθήτρια και στενή της συνοδοιπόρος. Σε ένα από τα πιο συγκινητικά έργα, η Jeanne απεικονίζεται με το νυφικό της Eva — μια εικόνα που αποκτά τραγική διάσταση, καθώς μετά τον πρόωρο θάνατο της Eva, η Jeanne παντρεύεται τον Guérard. Η Eva Gonzalès πεθαίνει το 1883, λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του γιου της και λίγο μετά τον θάνατο του Manet. Παρά την ευνοϊκή κριτική και την αναδρομική έκθεση του 1885, το έργο της ξεχάστηκε σταδιακά.
Η επανεκτίμηση – Μια ζωγράφος που επιστρέφει στο προσκήνιο
Σήμερα, η Gonzalès αναγνωρίζεται ως κεντρική μορφή της γαλλικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Η έκθεση στο Petit Palais επιδιώκει να αποκαταστήσει τη θέση της στην ιστορία της Τέχνης και να φωτίσει την ιδιαιτερότητα του βλέμματός της. Σε διάλογο με έργα των Berthe Morisot, Mary Cassatt και Marie Bracquemond, η έκθεση αναδεικνύει τις κοινές και διαφορετικές διαδρομές των γυναικών καλλιτεχνών της εποχής.
Πληροφορίες Έκθεσης
Η έκθεση Eva Gonzalès – Parcours d’une artiste libre στο Petit Palais, Παρίσι φιλοξενείται έως τις 24 Ιανουαρίου 2027, σε συνδιοργάνωση των Petit Palais & Van Gogh Museum και επιμέλεια των Annick Lemoine, Stéphanie Cantarutti και Fleur Roos Rosa de Carvalho.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου