Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Σχέδια, γλυπτά και θεωρητικά κείμενα της Ναυσικάς Πάστρα στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Τα σχέδια, τα γλυπτά και τα Θεωρητικά Κείμενα, με την παρουσίαση του συνολικού της έργου από το 1957 μέχρι τις αρχές των χρόνων 2000 της Ναυσικάς Πάστρα θα φιλοξενούνται από τις 14 Οκτωβρίου 2014 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
 Η αναδρομική έκθεση: Ναυσικά Πάστρα 1921-2011,  πραγματοποιείται στη συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι  η Ναυσικά Πάστρα γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1921 και τίμησε με το έργο της την  πόλη  της  καταγωγής  της  και  την  πατρίδα  της  σε  δεκάδες  εκθέσεων  και δημοσιεύσεων  σε  ευρωπαϊκά  κέντρα.   Στο  διάστημα  του  δεύτερου  παγκοσμίου πολέμου εργάστηκε ως εθελόντρια νοσοκόμος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τιμήθηκε με παράσημο, μετά τον πόλεμο, το 1949, τόσο από τον  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό  όσο  και  από  το  Υπουργείο  Στρατιωτικών,  για  την  συνεισφορά  της  στην πατρίδα.  Το 1957 παρακολούθησε το σεμινάριο γλυπτικής  του Ewald Mataré  στo Salzburg της Αυστρίας και από τον ίδιο χρόνο σπούδασε γλυπτική στην Akademieder Bildenden  Künste, στη Βιέννη,
στο εργαστήριο του καθηγητή Fritz Wotruba απόόπου  και  αποφοίτησε  το  1962.  Από  το  1967  έως  το  1973  παρακολούθησε  το σεμινάριο Κοινωνιολογίας  της  Τέχνης  του  καθηγητή  Jean  Cassou   στην  ÉcolePratique des Hautes Études, στο Παρίσι, όπου και παρέμεινε μόνιμα εγκατεστημένημέχρι το 1984.   
    Η  εργασία  της  Ναυσικάς  Πάστρα  ορίζεται  από  μαθηματικές  σχέσεις  και εκτυλίχθηκε ως η λογική ανάπτυξη ενός συλλογισμού. Αρχικά, από το 1957 έως το1963 στη Βιέννη δημιούργησε σε πηλό, γλυπτά μελέτης της ανθρώπινης φιγούρας ως προς τους εσωτερικούς νόμους της ισορροπίας του σώματος μέσα στο χώρο και τα μετέφερε  στη  συνέχεια,  σε  γύψο,  σε  τσιμέντο  και  σε  μπρούτζο.  Η εργασία παρουσιάστηκε το 1963 στην πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Würthle της Βιέννης.
Έως τις 17 Δεκεμβρίου 2014.
Συνδιοργανώνεται  από  το  Μουσείο  Νεοελληνικής  Τέχνης  Ρόδου  και  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου