Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Πάυλος Σάμιος "συνάντησε" τους Γκρέκο, Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ και Μανέ

Σε μια επίσκεψη στο ατελιέ των  μεγάλων ζωγράφων των Γκρέκο, Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο, Ενγκρ, Μανέ μας καλεί ο Παύλος Σάμιος. Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση τα έργα του "συνωμοτούν"σε  μια σπουδή πάνω στο γυναικείο γυμνό, ως σύμβολο του έρωτα και της δημιουργίας.
 Στην αναδρομική έκθεση,"Ζωγραφική Απολογία", που εγκαινιάζεται στις 26 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα έργα που δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και μια επιλογή έργων που καλύπτουν όλη την πορεία του στη ζωγραφική, καταγράφοντας τα θέματα που τον απασχόλησαν κατά καιρούς στις ατομικές του εκθέσεις. Στα έργα της πρώτης ενότητας αναγνωρίζουμε σύμβολα όπως η θεά Αφροδίτη ή ένα ρωμαϊκό κεφάλι τον συντροφεύουν στις δημιουργίες του, ενώ στην επόμενη θεματική ενότητα με τίτλο «Το γυμνό στην ιστορία» γινόμαστε μάρτυρες ενός καλλιτεχνικού ανταμώματος
Η έκθεση σε επιμέλεια της Μαρίας Ξανθάκου περιλαμβάνει περί τα 180 έργα, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, την έκθεση συνοδεύει μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Παύλου Σάμιου από τις εκδόσεις «Μίλητος» σε επιμέλεια της Μαρίας Ξανθάκου. Η μονογραφία παρουσιάζει τα έργα του ζωγράφου τμηματικά και θεματικά, ενώ συνοδεύεται από κείμενα που έχουν κατά καιρούς γραφτεί από διακεκριμένους ιστορικούς και κριτικούς για το έργο του Παύλου Σάμιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου