Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Συνέδριο Φιλελληνισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο Μπάιρον!



Τι είναι τούτες οι τιμές κι η αναγνώριση
που γίνηκαν ή θα γεννούν για μένα,
πάρεξ ενός νεογέννητου λαού κραυγή;
Κι όμως γι’ αυτές, εγώ,
θα αποστρεφόμουν κάθε στέμμα τιποτένιο
-εκτός κι αν ήταν από δάφνη-
κι όμως γι’ αυτές, εγώ, θα μπορούσα να πεθάνω.
Αυτούς τους στίχους επέλεξε ο Λόρδος Μπάιρον, μεταξύ άλλων να γράψει για την Ελλάδα. Σχεδόν 200 χρόνια μετά επιλέχθηκε η ημέρα της γέννησης του για να γιορτάζεται η Ημέρα του Φιλελληνισμού. Με αφορμή αυτή την ημέρα μνήμης πραγματοποιήθηκε συνέδριο με τίτλο «Φιλελληνισμός - Διεθνής Συνεργασία και Πολιτιστική Κληρονομιά», στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών την Κυριακή 19 Απριλίου. Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση ανέδειξε πτυχές του  ελληνικού αγώνα αλλά και την αγνή αγάπη και αναγνώριση των Ευρωπαίων στο ελληνικό γένος, στέλνοντας επίκαιρα μηνύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

της Μαρίας Αλιμπέρτη 

Ο Μπάιρον ύψωσε την φωνή του στον συμπατριώτη του  Τόμας Μπρους, Λόρδο του Έλγιν για την καταστροφή του Παρθενώνα επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον, Πάνος Τριγάζης, υπενθυμίζοντας τον αγώνα που δόθηκε για την καθιέρωση της ημέρας Φιλελληνισμού με προεδρικό διάταγμα το 2008. Μεταξύ άλλων, ο κ.Τριγάζης ζήτησε η Πολιτεία να τιμήσει και τους Έλληνες της Διασποράς για την συμβολή τους στην διάσωση του έθνους, καθιερώνοντας μια μέρα τιμής.
Με πλοηγό την τέχνη ο συλλέκτης Μιχάλης Βαρκαράκης μας «ξενάγησε» νοερά στην έκθεση των έργων του για τον Φιλελληνισμό που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη με τίτλο «Ο Φιλελληνισμός στην τέχνη- Έργα και αντικείμενα από τη συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη». Μέσα από τις ενότητες όπως τις παρουσίασε με εύσχημο τρόπο αναδείχθηκαν πλευρές του ελληνικού αγώνα, πέρα από τα γεγονότα και τις μάχες, όπως το πνεύμα των αγωνιστών, η αρχαιολατρεία, η χριστιανική πίστη καθώς και οι κακουχίες, οι διωγμοί, οι θυσίες…
Ο κ. Βαρκαράκης παρουσιάζει τις ενότητες της έκθεσης 

Φιλελληνισμός και Έλληνες

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο πνεύμα, έναν νέο Λόρδο Βύρων» επεσήμανε ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου  Μιζούρι στις ΗΠΑ, Παναγιώτης Μποσνάκης. Περισσότερα από χίλια έργα με περιεχόμενο σχετικά με την Ελλάδα έχει εντοπίσει ο καθηγητής  στην Αμερικάνικη και Αγγλική φιλολογία, ενώ τόνισε ότι εκτιμάται ότι υπάρχουν 26 χιλιάδες καθηγητές με ελληνικές ρίζες στο MLA. Μάλιστα πρότεινε οι Έλληνες να επαναφέρουν το ζήτημα της αλληλεγγύης στον κόσμο  με αφορμή την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα του συνεδρίου «Νεοφιλελληνισμός-Διεθνής Συνεργασία και Πολιτιστική Κληρονομιά», η ιστορικός αρχαιολόγος με master of arts του Πανεπιστημίου του Birmingham, Αικατερίνη Γλυνού υπογράμμισε στα λεγόμενα της σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ότι ο βασιλέας της Ελλάδας Όθων το 1834  είχε αιτηθεί την επιστροφή τους, σύμφωνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ενδιαφέρουσα οπτική  του φαινομένου του φιλελληνισμού  και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το θεατρικό έργο «Πέερ Γκύντ» του Ερρίκου Ίψεν, παρουσίασε  η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Κονδύλη. Απόσπασμα του έργου ερμήνευσε ο ηθοποιός Θεμιστοκλής Καρποδίνης σε διδασκαλία του Δήμου Αβδελιώδη.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών βράβευσε για την προσφορά τους την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Κατερίνα Τζιτζικώστα, τον πρόεδρο του Ελληνικού τμήματος του ICOMOS, Δρ. Αθανάσιο Νακάση, τον Βαγγέλη Μαρινάκη  ως ευεργέτη-χορηγό, μεταξύ άλλων  της προτομής προγόνου του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην πλατεία Κολωνακίου,τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον, Πάνο Τριγάζη και την πρόεδρο του Heritage &Museum, Λίλα ντε Τσάβες.

Η κα.Υψηλάντη, συγγενής του Β.Μαρινάκη παραλαμβάνει το βραβείο

  
Την εκδήλωση χαιρέτησαν  ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, Ανάστος Δημητρόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Π. Χατζηπέτρος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, Κατερίνα Τζιτζικώστα και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκών και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χρ. Παπαθεοδώρου.
«Ο δρόμος της ευεργεσίας, είτε έρχεται από το εξωτερικό, είτε από την Ελλάδα είναι ένας ελληνικός τρόπος σκέψης, είναι ο δρόμος προς την αθανασία. Αυτός που ευεργετεί, που προσφέρει στην πατρίδα του, γίνεται αθάνατος» πρόσθεσε ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε και εσύ ένα μνημείο», από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανεύρεση αναδόχων που θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  για την προστασία και ανάδειξη μνημείων. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με αποτέλεσμα εμβληματικά μνημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου