Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Για μια ανάσα... χιούμορ και δράμα

Χρέος, ανεργία, ανθρώπινο κεφάλαιο, προσφυγικό...επίκαιρα ζητήματα συμπυκνώνονται σε μια παράσταση αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς του σύγχρονου Έλληνα και Ευρωπαίου.
 Η παράσταση "Για μια ανάσα" στο θέατρο Διάνα  θέτει την πρόκληση: όλα είναι μια συναλλαγή και όλα έχουν το αντίτιμο τους; Η ηρωίδα αντιστέκεται, για σαρανταπέντε ευρώ δεν ξεπουλιέται, μπαίνει σε μια οδύσσεια όπου και η ίδια θα ανακαλύψη τη δύναμη αλλά και τα όρια της, προκαλώντας άλλοτε το γέλιο και άλλοτε το κλάμα

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Αλληγορίες, σάτυρα των τεχνοκρατών, καυτηριασμός της ανασφάλειας των άλλοτε πολιτισμικά ανώτερων δυτικών περιλαμβάνει το κείμενο  «Πώς να κρατάς την ανάσα του» (How to hold your breath) της Ζίνι Χάρις (Zinnie Harris) που μετέρφερε στα ελληνικά η Ελένη Ράντου υπό τον τίτλο «Για μια ανάσα».
 Η ηρωίδα, ένας σύγχρονος άνθρωπος φιλοδοξεί να αποκτήσει μια καριέρα δοκιμάζοντας τη τύχη της σε διάφορες συνεντεύξεις για μια δουλειά. Η ανατροπή στη ζωή της έρχεται: από τα όνειρα θα δοκιμάσει την απογοήτευση παρά το πείσμα της. 
 Η Ελένη Ράντου, πιο ώριμη από ποτέ αποδίδει το πάθος μιας γυναίκας για ζωή ,η οποία υπερασπίζεται την ηθική ακεραιότητά της, αλλά αναγκάζεται να θυσιάσει ... όταν ο όφις το μήλο του πειρασμού  που υποδίεται ο  Αντώνης Καρυστινός, ο οποίος μας εντυπωσίασε περισσσότερο με τους κοιλιακούς του παρά με την ερμηνεία του. 
Σαγηνευτική η Ελένη Ουζουνίδου στο ρόλο  της αδελφής της ηρωίδας, πρεσβεύει τη λογική δύναμη, η οποία και θα καμφθεί όταν θα βρεθει σ' ένα  κυκλώνα δοκιμασιών. Αξίζει να σημειωθεί οτι Ελένη Ουζουνίδου μας συγκίνησε το περασμένο διάστημα με παράσταση "Σαματία το γένος Αργυροπούλου"
Ευχάριστη νότα ο Μελέτης Ηλίας στο ρόλο του βιβλιοθηκάριου. 

Στα μειονεκτήματα της παράστασης συγκαταλέγεται  η διάρκειά της, δυο ωρών, χωρίς διάλλειμμα αλλά και η αργή πλοκή στο πρώτο μέρος, μέχρι να αρχίσει το ταξίδι της ηρωίδας, η πραγματική δράση. Η ανισομέρεια είναι αισθητή καθώς αρχικά η παράσταση εστιάζει το να παράγει χιούμορ και να προκαλέσει μια ελαφριά διάθεση στο θεατή, ενώ στη συνέχεια εξελίσεται σε ατόφιο δράμα. 
Εν τέλει ο θεατής φεύγει από το θέατρο με μια γλυκόπικρη γεύση.



Απόδοση Κειμένου: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος 
Μουσική: Ναλίσσα Γκρήν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ματζιάρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου