Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού

Το τοπίο που βλέπει από το παράθυρο του σπιτιού του στο Πετρί της Λέσβου αποτύπωσε σε 110 περίπου έργα (λάδια, ακουαρέλες και τέμπερες) ο Χρόνης Μπότσογλου στην έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108). Τα έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια (2008–2016) συνθέτουν έκθεση υπό το τίτλο «Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού». Το συγκεκριμένο τοπίο τον απασχολούσε τουλάχιστον από το 1977, όπως φαίνεται από δύο έργα της έκθεσης, χρονολογημένα το 1977 και το 1978, και όπως ο ίδιος ομολογεί στο βιβλίο του Το χρώμα της σπουδής (Αθήνα 2005, σ. 44-45):
«Μέχρι τώρα ζωγράφισα αυτό το βουνό πάνω από δέκα φορές. Το ζωγράφισα με μπικ, με μολύβι, με μαύρη σινική μελάνη, με χρωματιστές σινικές, με τέμπερα, πάνω σε διαφορετικά χαρτιά και εφημερίδα. Από αυτά τα σχέδια δεν μου έμεινε τίποτα. Είναι τα πιο εμπορικά έργα και έτσι όλοι είναι χαρούμενοι όταν με βλέπουν να ζωγραφίζω. Σχεδόν το έχω μελετήσει. Συχνά ξεκινούσα από μια λύση για να το βρω, όμως τις περισσότερες φορές το ίδιο το βουνό και τα υλικά βοηθούσαν να βρω τρόπους για να το σπουδάσω.Λέω, άμα γεράσω, όταν θα έχω ξοφλήσει τα χρωστούμενα, χωρίς άλλη έγνοια θα κάτσω εδώ με ένα πολύ μεγάλο τελάρο για να ζωγραφίσω το βουνό. Λέω στα γεροντάματά μου θα έχω τα μάτια για να μπορώ να δω τον κάμπο και το βουνό και τη θάλασσα. Θα έχω κερδίσει τη σεμνότητα και την υπομονή για να δω τα δέντρα και τα σπαρτά να μεγαλώνουν. Ως τώρα δεν τόλμησα να πάω πέρα από τα σχέδια. Και καμαρώνω τον Θεόφιλο που τα ζωγράφισε όλα τόσο αληθινά».
Ημερολόγιο. Πετρί. Αύγουστος 1977.


Ο Μπότσογλου τόλμησε, πήγε πέρα από τα σχέδια, και μας παρουσιάζει τοπία ενός τόπου που ο χρόνος τον αλλάζει καθώς αλλάζει και τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο καλλιτέχνης είναι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, αλλά σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών.
 Συνεργάστηκε επίσης με το Ελεύθερο Θέατρο , το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών , ενώ καταπιάστηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική,  τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και με εικόνες γεννημένες
και επεξεργασμένες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τις οποίες τύπωσε υπό τον τίτλο «99 εικόνες». 
Το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου διατέλεσε πρύτανης (2001–2005) και δίδαξε ως το 2008. Κατά την περίοδο της πρυτανείας του ιδρύθηκε το Τμήμα Θεωρίας της Τέχνης, εισήχθηκε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για τις εικαστικές τέχνες, ενώ άρχισε και η οικοδόμηση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ.
Ωράριο λειτουργίας
Από Τρίτη έως και Κυριακή: 10.00-18.00
Δευτέρα: κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Πληροφορίες
τηλ.  2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30
και  2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης έως τις 23 Απριλίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου