Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μυταράς, Κουνέλλης και Βαλαβανίδης "συγκατοικούν" στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Μια μοναδική κιβωτό της Τέχνης, που προστατεύει έργα Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών έχει δημιουργήσει ο συλλέκτης Γιώργος Γρηγοριάδης. Το αφαιρετικό γλυπτό, η σφίγγα, ως σύμβολο προστασίας,  σκέφτηκα ότι τοποθετήθηκε στην είσοδο του χώρου της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη προκειμένου να προφυλάξει αυτό τον θησαυρό. Κόσμος πήγαινε και ερχόταν τη βραδιά των εγκαινίων τς νέας έκθεσης, μαγνητιζόταν από τα έργα και έσπευδε να του δώσει συγχαρητήρια. Εκείνος  το απολάμβανε γιατί θεωρεί ότι η Τέχνη δεν ανήκει στους λίγους αλλά στους πολλούς και γι 'αυτό έκανε δωρεά την συλλογή του σε κοινωφελές ίδρυμα, ενώ συνεχίζει να την εμπλουτίζει. 

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Κι όμως ο κ.Γρηγοριάδης- ομότιμος καθηγητής χειρουργικής- δεν στάθηκε ως οικοδεσπότης
στην είσοδο της πινακοθήκης, γιατί οικοδεσπότες ήταν οι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι απόντες πλέον από τα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα του τόπου μας. Και παρ' ότι η απώλειά τους, θα περίμενε κανείς, να επιφέρει την σιωπή, χάρη σε αυτό το εγχείρημα όμως, εκείνοι ακόμη συνομιλούν μέσα από τα έργα τους... Τα δωρικά in Forma του Γιάννη Βαλαβανίδη  συνομιλούν με τα έργα του Μυταρά μέσω του βλέμματος, όπως η "λουόμενη¨- έτσι την βάφτισα εγώ...  Σε άλλη γωνία  της πινακοθήκης κοινός τόπος για τα έργα αποτελούν τα κόκκινα χρώματαΟι λιθογραφίες  και οι τέμπερες του Γιάννη Βαλαβανιδη, τα ακρυλικά του Δημήτρη Μυταρά και το γλυπτό του Γιάννη Κουνέλλη ανοίγουν το διάλογο υπό το τίτλο "In memoriam, Formae".
Η πολυφωνία είναι χαρακτηριστικό της έκθεσης αυτής καθώς σε μια γωνιά της έκθεσης παρουσιάζονται έργα των Νέων Ρεαλιστών ( Ψυχοπαίδης, Δίγκα, Κατζουράκης, Μπότσογλου) στους οποίους ανήκε ο Γιάννης Βαλαβανίδης. Μάλιστα ο καθηγητής κ. Χρόνης Μπότσογλου παρέστη στα εγκαίνια και απόλαυσε τα έργα
 Ένα διαχρονικό θέμα, όπως εξηγεί και ο συλλέκτης "η φόρμα σημαίνει πρόσωπο, δηλαδή μορφή"  και οι εν λόγω καλλιτέχνες " και οι τρεις είναι σπουδαίες μορφές της Τέχνης." Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι συνυπάρχουν και συν-εξελίσσονται  με τα γλυπτά του Τόμπρου, του Φαληρέα, του Χαλεπά, τα οποία εκτίθενται μόνιμα στην πινακοθήκη.
Δεν πρόκειται όμως για έκθεση- μνημόσυνο αλλά για μια ζύμωση. Σαφώς η ξαφνική απώλεια ήταν η αφορμή , "κι ενώ ετοίμαζα  μια έκθεση για τον Βαλαβανίδη και τον Δημητρέα, το διπλό πένθος δυο εξίσου αγαπημένων φίλων του του Κουνέλλη και του Μυταρά με ώθησε στη σύλληψη  αυτής της ιδέας".
 Το κοινό πάντως επιβράβευσε αυτή την επιλογή με το ζωηρό ενδιαφέρον του για τους νεότερους καλλιτέχνες  που έφεραν νέο αέρα της δεκαετία του 60' και σημάδεψαν τον ρου της σύγχρονης Τέχνης. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Βαλαβανίδης άνηκε στην Ομάδα Τέχνης Α και  στους Νέους Έλληνες Ρεαλιστές, ο Γιάννης Κουνέλλης θεωρείται διεθνώς ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Art Povera, ενώ ο Δημήτρης Μυταράς, ανένταχτος σε κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα κατάφερε το όνομά του να συνυφανθεί με την σύγχρονη ελληνική Τέχνη. 
Σε ότι αφορά τη πινακοθήκη, περίπου 2,500 πίνακες απαρτίζουν σήμερα την συλλογή του κ.Γρηγοριάδη, ο οποίος τους δώρισε  με το όραμα  τη λειτουργία ενός Πολυχώρου που ετοιμάζει στο Νέο Ηράκλειο, το οποίο υπηρέτησε ως δήμαρχος για δυο τετραετίες. Στόχος του είναι να απολαύσουν αυτά τα έργα οι δημότες και όλοι οι πολίτες. Μάλιστα εκτιμά ότι αυτός ο χώρος θα είναι έτοιμος του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιώργος Γρηγοριάδης αν και από εύρωστη οικονομικά οικογένεια- ο παππούς όπως μας είπε χαρακτηριστικά ήταν φεουδάρχης στη Δράμα-  εκείνος λόγω των αριστερών πεποιθήσεων ήρθε σε επαφή με ομοϊδεάτες καλλιτέχνες, συμμετείχε στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης", ενώ συλλέγει έργα Τέχνης περίπου εδώ και 30 χρόνια .
"Έχω στη συλλογή μου Πικάσο, Μπράκ Τιτσιάνο του 14ου αι., Βιλάσκεθ, Ντελακρουά.... Το καλό με την κρίση είναι ότι εκεί που πλήρωνα 50 χιλιάδες ευρώ τώρα πληρώνω 5 χιλιάδες. Δεν αγοράζω από δημοπρασίες, μόνο από ιδιώτες και ο κόσμος πουλά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του." μας εξηγεί κάνοντας όνειρα για την παρουσίαση και το μοίρασμα της συλλογής του με όλο τον κόσμο.

Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή: 10.00 -15.00,και 18.00 -21. 00 
Σάββατο-Κυριακή: 11.00-14.00. Δευτέρα και Πέμπτη κλειστά. 
Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου