Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Τα μυστικά των εικόνων ...στη δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου

  Ένα απίστευτο βουητό χαράς προκαλείται από το πολύχρωμο πλήθος. Σαν μαγεμένες πεταλούδες μπροστά στο φως... το κοινό στέκει μπροστά στα έργα, φυσικά εκείνο εκούσια. Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους- άνθρωποι της διπλανής πόρτας και όχι εξεζητημένες προσωπικότητες, μιας οικονομικής ελίτ, οι οποίες συχνάζουν σε γκαλερί- εκφράζουν πραγματικά τον ενθουσιασμό τους στους καλλιτέχνες, τον δήμαρχο και στον καθηγητή. Και πως να μην είναι ευχαριστημένοι αφού η δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου αποκτά μια σπουδαία συλλογή Τέχνης και δη μοντέρνας! Η αυθόρμητη αυτή υποστήριξη τόσων  ανθρώπων  κατέδειξε αυτό που υποστηρίζει και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Μάνος Στεφανίδης,  στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση "Η γνώση της τέχνης μας, σύγχρονης και παλιότερης, δεν συνιστά απλή πολυτέλεια αλλά πράξη ουσιαστικής αυτογνωσίας. Η τέχνη μας είμαστε εμείς οι ίδιοι, η καθημερινή ζωή μας αλλά κάπως αλλιώς."


της Μαρίας Αλιμπέρτη

Την βραδιά των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη του μήνα, ως καλός οιωνός,δημότες και μη προσέτρεξαν να θαυμάσουν την έκθεση  με τίτλο «Τα μυστικά των εικόνων – η γενιά του ‘60», πρώτο βήμα μιας στοχευμένης προσπάθειας ο δήμος Αλίμου να αποκτήσει μια  μόνιμη συλλογή και κτήριο που θα καλύπτει τις ανάγκες μίας μοντέρνας πινακοθήκης.
Το άκρως ενδιαφέρον του εγχειρήματος αυτού αποτελεί η ζύμωση που  επιτυγχάνεται μεταξύ στοιχείων όπως το παλιό και το καινούργιο, οι κλασικές δημιουργίες με τους νέους πειραματισμούς...
Το "αντάμωμα" αυτό  23 καλλιτεχνών με πρωτότυπα έργα - κυρίως καλλιτεχνών που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1920 και 1940 και πρωταγωνίστησαν στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή της μεταπολίτευσης: Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Θανάσης Τσίγκος, Δανιήλ, Δημήτρης Περδικίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Κεσσανλής, Παύλος, Κώστας Τσόκλης, Χρίστος Καράς, Δημήτρης Μυταράς, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Σπεράντζας, Όπυ Ζούνη, Μπία Ντάβου κ.ά. - κάνει αισθητή την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής καθώς οι "μεγάλοι" συνυπάρχουν με  νεότερους καλλιτέχνες όπως ο ταλαντούχος Χρίστος Αντωναρόπουλος (φωτό κάτω δεξιά).
Αξιοσημείωτη είναι η αξιέπαινη  προσπάθεια  επιμέλειας του καθηγητή να μυήσει κάθε
επισκέπτη- φιλότεχνο και μη- αφού δεν αρκέστηκε σε μια λεζάντα τηλεγραφικού περιεχομένου, αλλά συνόδευσε κάθε έργο με ουσιαστικές, ακόμη και βιογραφικές πληροφορίες για τον καλλιτέχνη. Ακόμη και η έκθεση των έργων, η σειρά παρουσίασης ακολουθεί μια γόνιμη πορεία- την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής. Για παράδειγμα στην είσοδο της αίθουσας το κοινό υποδέχονται έργα του Βασιλείου και του Γκίκα, ενώ ο επισκέπτης ακολουθώντας την νοητή εξέλιξη εισέρχεται στο κόσμο των μαθητών αυτών,  του Νίκου Κεσσανλή και της Όπυ Ζούνη. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στο "στήσιμο" της έκθεσης διαδραμάτισε και η χρωματική και θεματική συνομιλία των έργων. 
Άλλωστε όραμα του καθηγητή , του δημάρχου και της δραστήριας ομάδας που τους υποστηρίζει είναι η δημοτική Πινακοθήκη να αποτελέσει χώρο καλλιτεχνικής παιδείας και έκφρασης, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Ευτυχώς  στο μεγάλο εγχείρημα υποστηρίζεται από  φιλότεχνους, καθώς κάποια από τα έργα ανήκουν σε ιδιώτες-συλλέκτες, οι οποίοι τα προσέφεραν για να τα θαυμάσει το κοινό στην συγκεκριμένη έκθεση. Μάλιστα,  ο δήμαρχος στην ομιλία του τόνισε ότι η Τέχνη αποτελεί μέσο εξόδου από την κρίση την οποία την απέδωσε στην απώλεια αξιών, όπως η αισθητική μας.
  Η προσπάθεια θα συνεχιστεί  με νέα έκθεση τον Σεπτέμβρη με έργα εξίσου σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Π.Τέτση, του Αλ.Φασιανού, Δ.Κοκκινίδη,Δ. Μυταρά κ.ά..  Στο μέλλον ο δήμος φιλοδοξεί ότι θα μυήσει το κοινό και στους σύγχρονους μας καλλιτέχνες φιλοξενώντας ατομικές εκθέσεις.

Εικαστικά δρώμενα για τα παιδιά αλλά και ξεναγήσεις  έως τις 15 Ιουλίου 2017
Λειτουργία: Τετάρτη έως Σάββατο, 17:00 – 21:00
Λεωφόρος Ιωνίας 96, Άλιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου