Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

"Κύκλωπας" του Ευριπίδη: ο αντρικός κόσμος μέσα από τη γυναικεία φύση


Σ΄ένα κόσμος αντρών που χαρακτηρίζεται από την βιαιότητα, στη χώρα των Κυκλώπων ο ξένος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται.
 Ο Ευριπίδης δίνει ζωή σε αντίθετους χαρακτήρες που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. 
Η παράσταση "Κύκλωπας"  σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη κάνει πρεμιέρα  στο Θέατρο του Δάσους στη Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου, ενώ "ανεβαίνει" στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, 21 - 22 Ιουλίου.
 Με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, η παράσταση διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας, ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας),
Κατερίνα Λυπηρίδου (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι).


Εισιτήρια: στα Κεντρικά εκδοτήρια του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), στο 210 32 72000 και στο www.greekfestival.gr

http://bit.ly/pantelis-dentakis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου