Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Επιστρέψτε τις κλεμμένες Αρχαιότητες από τους Ναζί!

"Τρίτη 4 Ιουνίου 1946 
Το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο.  Ξεθάβουν τώρα, άλλα σε κάσες και άλλα γυμνά, κατάσαρκα μέσα στο χώμα τα αγάλματα, βυθισμένα μέσα στη γης. Φαινόντουσαν από τη μέση και πάνω γυμνά, φυτεμένα στην τύχη. Ήταν ένας αναστάσιμος χορός αναδυομένων, μια Δευτέρα Παρουσία σωμάτων που σου έδινε μια παλαβή χαρά". 
                                                       Γιώργος Σεφέρης (από το ημερολόγιο του)
Με αυτοθυσία αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στα μουσεία ανά την Ελλάδα κατάφεραν να αποκρύψουν, ενόψει της γερμανικής εισβολής το 1941, σημαντικές αρχαιότητες και να τις διασώσουν. Δυστυχώς όμως, χιλιάδες άλλα ευρήματα δεν έγινε δυνατό να σωθούν από την αρπακτική διάθεση των κατακτητών και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω παράνομων ανασκαφών. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και σήμερα βρίσκονται στην Γερμανία και αλλού. 
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς τη χώρα μας και ο
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων "ζητούν την
 άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν, καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία μας, που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής". 
Το παραπάνω αίτημα διατυπώθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, πολλών βουλευτών και παλαιών αντιστασιακών, όπως του εμβληματικού Μανώλη Γλέζου. 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι "μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, ούτως ώστε αμέσως μετά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και διακρατικά να γνωστοποιηθεί το ζήτημα, να υπάρξει πίεση εκεί που πρέπει, να δοθούν απαντήσεις και να διεκδικηθούν με όλα τα μέσα οι γερμανικές επανορθώσεις". 
Από την πλευρά της, η Λυδία Κονιόρδου
τόνισε πως "
το υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται διαρκώς ώστε να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των αρχαίων που εκλάπησαν από τη χώρα μας κατά την διάρκεια της κατοχής. Είναι ένα θέμα μονίμως ανοιχτό, μια διαδικασία με στοχευμένες διεκδικήσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα στις σύγχρονες συνθήκες της ενωμένης Ευρώπης".  
"Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η επικρότηση κάθε οικειοθελούς επιστροφής αρχαιοτήτων", πρόσθεσε η κ. Κονιόρδου. 
Μιλώντας στην ημερίδα, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι "πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον προσανατολισμό μας. Τι ζητάμε; Ζητάμε το αναφαίρετο δικαίωμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα; Είναι αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι το κύριο. Το κύριο, κατά τη γνώμη μου, θέμα είναι να δείξουμε σε όλους την συνεισφορά της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο".
Ο κ. Γλέζος παρέθεσε ως στοιχείο της
συνεισφοράς αυτής τ
ο γεγονός ότι ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχτηκε διπλή επίθεση, από τη φασιστική Ιταλία και από τη φασιστική Γερμανία, καθώς και ότι ο αγώνας για να μας νικήσουν διήρκεσε 217 ημέρες, όταν η αμέσως επόμενη χώρα που «κράτησε» περισσότερο ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες.
«Να σταματήσει η ανακωχή πολέμου με τη Γερμανία και να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Μόλις υπογραφεί συνθήκη ειρήνης, αυτά που διεκδικούμε θα μας τα δώσουν αμέσως. Οι Γερμανοί είναι πολύ πειθαρχημένοι στις αποφάσεις τους, δεν θέλουν να παραβούν τους νόμους. Μια ανορθογραφία ιστορική πρέπει να εξαλειφθεί», τόνισε ο κ. Γλέζος, που συνέχισε με την εισήγησή του «Η έννοια της λεηλασίας από το Γ' Ράιχ»
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης και αναπληρωτής
γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου («Η λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ´ Ράιχ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας»), η Ελένη Πιπέλια, αρχαιολόγος στη διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού («Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό»), η Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης («Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής») και ο Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, με τίτλο εισήγησης «'Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος…Η τύχη των κρητικών  αρχαιοτήτων τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945)».

 Αν. Αναγνωστόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου