Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ο λαογραφικός πλούτος της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακούς κεφαλόδεσμους


Ελλάδα σημαίνει παράδοση, ήθη και έθιμα που ...κρατούν τη χώρα αυτή ακόμα όρθια, παρά τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκε στο παρελθόν και εξακολουθεί να δέχεται σήμερα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορούσα να κρύψω τον ενθουσιασμό μου επισκεπτόμενος την έκθεση "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές - Κεφαλόδεσμοι", με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη στην Γκαλερί "Χατζηκυριάκος-Γκίκας" της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. 



Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου


Αντικρίζοντας καλύμματα κεφαλής απεικονισμένα στον καμβά, όπως της Καραγκούνας και των γυναικών του Καστελόριζου ή τον χαρακτηριστικό κεφαλόδεσμο που φορούν οι γυναίκες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο Ρουμλούκι της κεντρικής Μακεδονίας, ένιωσα περήφανος για τον λαογραφικό πλούτο της χώρας μας, που εκφράζεται όχι μόνο από την μουσική, τα δρώμενα και την αρχιτεκτονική αλλά και από τις περίτεχνες παραδοσιακές φορεσιές. 
Με την καταπληκτική δουλειά του και την πολύχρονη έρευνα του, ο κ. Παπαγεωργίου προσφέρει σε όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο, την δυνατότητα να θαυμάσουν περισσότερους από 300 ιδιαίτερης αισθητικής κεφαλόδεσμους, που φορέθηκαν από γενιές και γενιές Ελληνίδων και ζωντανεύουν μέχρι τις ημέρες μας την πλούσια λαογραφική κληρονομιά του τόπου μας.    

Οι κεφαλόδεσμοι έχουν σχεδιαστεί από τον Γήση Παπαγεωργίου με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του λαογράφου και συλλέκτη ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών, Ανδρέα Παπαγεωργίου. Τα σχέδια είναι βασισμένα είτε στα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής του δεύτερου είτε σε μαρτυρίες έγκριτων λαογράφων και ερευνητών (Χατζημιχάλη, Ταρσούλη και άλλων), καθώς και σε έγκυρες εκδόσεις. 
   
Σύμφωνα με τον δημιουργό των περίτεχνων ζωγραφικών σχεδίων, οι κεφαλόδεσμοι, από χρηστικά εξαρτήματα της γυναικείας αμφίεσης, εξελίχθηκαν σε δηλωτικά της καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, με παραλλαγές από τόπο σε τόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα αποτελούν δείγμα από τα περίπου 1.400  ζωγραφικά σχέδια παραδοσιακών φορεσιών της συλλογής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγονται εκατοντάδες σχέδια κεφαλόδεσμων. 

Αρκετές από αυτές τις εντυπωσιακές απεικονίσεις έχουν ήδη εκδοθεί σε  επτά τόμους για την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, με την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. 
Ο Γήσης Παπαγεωργίου τονίζει πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να καταγραφούν σχέδια και από άλλες περιοχές του Ελληνισμού (Αιγαίο, Επτάνησα, Σαρακατσάνοι, Μικρά Ασία, Πόντος). Το σύνολο του έργου αυτού θα περιληφθεί σε συνολικά 15 τόμους, φιλοδοξώντας να καταγράψει όσο το δυνατόν πληρέστερα τις παραδοσιακές ενδυμασίες από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα. 


Μασσαλίας 22, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
Έως τις 2 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου