Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Οι Αυστριακοί τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Το έργο του και το μέγεθος της προσωπικότητάς του είναι γνωστό πια ότι αναγνωρίζεται διεθνώς. Παγκοσμίως ΜΜΕ του πλέκουν το εγκώμιο, αλλά όταν ακόμη σπουδαίοι εκπαιδευτικοί φορείς, κοιτίδες γνώσης και σκέψης τον τιμούν τότε είναι άξιο αναφοράς! 


Ο λόγος δεν είναι παρά για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, όχι μόνο για την προσφορά του στη Τέχνη αλλά και για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αναγόρευση του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, θα λάβει χώρα την προσεχή Τετάρτη 6 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται η «Ημέρα του Πανεπιστημίου».
Στην σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη Τριλογία του Μαουτχάουζεν και στην Καντάδα του Μαουτχάουζεν, σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο παρουσιάζεται συχνά στο πλαίσιο επίκαιρων εκδηλώσεων σε επετείους μνήμης στην Αυστρία, «συμβάλλοντας στην διαχείριση του εθνικοσοσιαλισμού και στην καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο μουσικοσυνθέτης έδωσε πλήθος συναυλιών σε αυστριακές πόλεις, ακόμη και την περίοδο της Χούντας στην Ελλάδα, συντροφιά με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Μάλιστα παρουσίασε το 1988 το συγκεκριμένο έργο στο τόπο μαρτυρίου για τα θύματα του ναζισμού, στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου