Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Έκθεση για την Frida που μεταμόρφωσε την αναπηρία της μέσα από τη Τέχνη και το στυλ της!


Περισσότερα από 200  προσωπικά αντικείμενα – ρούχα, κοσμήματα ακόμη και προσθετικά πόδια, φωτογραφίες, αυτοπροσωπογραφίες αλλά και 22 ενδύματα της Frida Kahlo (Φρίντα Κάλο) θα εκτίθενται  στο Victoria and  Albert Museum του Λονδίνου, αναβιώνοντας το σπίτι της. Και αυτό γιατί τα αντικείμενα αυτά παρέμεναν στο σπίτι της στο Μεξικό για περισσότερο  50 χρόνια. Όταν εκείνη
πέθανε το 1954 σε ηλικία μόλις  των 47 ετών, ο σύντρφοφός της, επίσης ζωγράφος Diego Rivera κλείδωσε τα πράγματά της σε ένα δωμάτιο και ζήτησε να μην ανοιχτεί πριν το δικό του θάνατο. Το εν λόγω δωμάτιο αποσφραγίστηκε το 2004 και τώρα η έκθεση με τίτλο "Φρίντα Κάλο: Επινοώντας τον εαυτό της" που ανοίγει τις πύλες της στις 16 Ιουλίου, αναδύει μια άλλη πτυχή  της Φρίντα Κάλο, που έμεινε στο πάνθεον των γυναικείων συμβόλων.

Συγκεκριμένα, η έκθεση καταδεικνύει πως η ίδια είχε καταφέρει μέσα από την τέχνη της, τα ρούχα και το στυλ της να "θωρακίζει" τον εαυτό της απέναντι στην ασθένεια και την αναπηρία της. Ως γνωστόν, ανάπηρη από πολιομυελίτιδα σε μικρή ηλικία, στα δεκαοχτώ τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο και έπρεπε να φοράει κορσέδες για το υπόλοιπο της ζωής της. Αργότερα το πόδι της ακρωτηριάστηκε.
Εκείνη όμως δεν οπισθοχώρησε, έκανε τέχνη ακόμη και το προσθετικό πόδι, το οποίο «στόλισε» με κεντήματα και κουδούνια, ενώ ακόμη και με μια μπότα. Η ζωή της αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα εμψύχωσης καθώς μας απέδειξε ότι σημασία έχει πως βλέπεις εσύ την ζωή και πως θέλεις να την αφηγηθείς!


Χαρακτηριστικά, η κα Κλερ Γουίλκοξ, επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει για την καλλιτέχνιδα ότι: «Έζησε τη ζωή της με πόνο αλλά έκανε την υπέρβασή της».

 Με αυτή την θεώρηση η έκθεση περιλαμβάνει τους κορσέδες της, τους οποίους ζωγράφιζε, με ενδεικτικό παράδειγμα ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο με ένα κορσέ  ζωγραφισμένο με σφυροδρέπανο.
Γι’ αυτό και η Μεξικάνα επιμελήτρια της έκθεσης Σίρσε Χενεστρόσα επεσήμανε ότι :«Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τη Φρίντα ως προσωπικότητα, ως καλλιτέχνη αλλά και ως γυναίκα που δεν άφηνε τις αναπηρίες της να την καθορίσουν, αλλά εκείνη ορίζε ποια είναι με τους δικούς της όρους».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου