Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Τρωάδες από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»


Πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την νοηματική γλώσσα, και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν, αλλά και «δανείζουν» την φωνή τους, μεταφέρουν επί σκηνής τον φοβερό πόλεμο που περιγράφουν οι Τρωάδες του Ευριπίδη. Στην παράσταση που «ανεβαίνει» στα Μερκούρεια 2018, στις 28 Αυγούστου στις 9:00μ.μ στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», η αυθαιρεσία, η απανθρωπιά των εξουσιαστών και ο πόνος, η καταστροφή και ο αφανισμός της έννοιας του πολίτη, αλλά και της ίδιας της πολιτείας. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και αήχους ήχους σπαραγμού...

 Η σκηνική δράση πραγματοποιείται από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και  ακούοντες καλλιτέχνες συνομιλούν με τη μουσική και την αφουγκράζονται, μεταδίδοντας μια μοναδική αίσθηση στους θεατές.
Η παράσταση που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης περιέχει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες. Η έννοια του «πολίτη» περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται και με την έννοια της «διαφορετικότητας». 

Σημαντικό ρόλο επίσης, στην παράσταση κατέχει η διαφορετικότητα της ίδιας της γλώσσας, που μιλούσαν οι Τρώες σε σχέση με τους Έλληνες, η οποία παραλληλίζεται με την χρήση της νοηματικής τόσο από τους κωφούς, όσο και από τους ακούοντες ηθοποιούς, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου