Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Τι είναι οι στρατιωτικές αναπαραστάσεις και η ιστορική αναβίωση;


Κάνουν πορείες με το φόρτο, φορούν  πιστά αντίγραφα των αρβυλών της εποχής και χρησιμοποιούν όλα τα μικροαντικείμενα και παρελκόμενα στολής που είχαν οι στρατιώτες στην καθημερινότητά τους... Κι όμως οι "reenactors" είναι καθημερινοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με ηλικίες που κυμαίνονται από 18 έως και πάνω από 60 ετών! 
Πρόκειται για τις στρατιωτικές αναπαραστάσεις που  αποτελούν επιπλέον για χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο ένα αγαπημένο θέαμα, καθώς προσφέρουν σε συμμετέχοντες και θεατές ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και διαδόθηκε ραγδαία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να ζωντανεύουν ιστορικές μάχες που σημάδεψαν ολόκληρα έθνη. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Για παράδειγμα, το 2015,  η αναπαράσταση της μάχης του Βατερλό πραγματοποιήθηκε 200 χρόνια αργότερα από το γεγονός που άλλαξε την πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας. Σε ρόλο στρατιωτών και αξιωματικών και φορώντας άψογες στολές εποχής, 5.000 εθελοντές από 52 χώρες υποδύθηκαν τους στρατιώτες, είτε του Ναπολέοντα, είτε των αντιπάλων του, δηλαδή των Βρετανών υπό τον Δούκα του Γουέλινγκτον και των Πρώσων συμμάχων τους. Το μοναδικό αυτό υπερθέαμα παρακολούθησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι! 

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ενασχόληση με τις στρατιωτικές αναπαραστάσεις και τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης κερδίζει συνεχώς ανθρώπους όλων των ηλικιών και στην Ελλάδα, μια χώρα με τόσο πλούσια και σπουδαία ιστορία.  Χαρακτηριστικότερη και πιο οργανωμένη περίπτωση αυτής της ενασχόλησης στη χώρα μας είναι η Ομάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940, που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940 – 41. 


Κύριος σκοπός της Ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

 Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής, προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του ήρωα Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Η Ομάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 έχει τιμηθεί για το έργο της από την 8η Μεραρχία Ιωαννίνων, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βετεράνων Αεροπόρων, την Ένωση Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Ηρώων Έπους 1940 και τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, ενώ η προσπάθειά της τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης δεκάδων αναβιωτικών ομάδων από όλον τον κόσμο.


Σύμφωνα με την εν λόγω ομάδα ιστορικής αναβίωσης, ο οποιοσδήποτε που ενδιαφέρεται για την ιστορία και την ιστορική αναπαράσταση μπορεί να γίνει αναβιωτής. Εάν κάποιος επιλέξει ενεργή συμμετοχή σε μια ιστορική αναπαράσταση, θα πρέπει να έχει σχετικά καλή υγεία, φυσική κατάσταση και φυσικά να μην τον ενοχλεί η έλλειψη των σύγχρονων και καθημερινών ανέσεων που είναι συνυφασμένη με την ιστορική αναβίωση. 
Για παράδειγμα θα πρέπει ο αναβιωτής να είναι έτοιμος να μείνει για μια νύχτα στην ύπαιθρο μέσα σε σκηνή ή σε κάποιο πρόχειρο κατάλυμα, ακόμα και σε ένα όρυγμα που θα πρέπει να σκάψει ο ίδιος με τον τρόπο που γινόταν τότε! 
Ένα μοναδικό ταξίδι λοιπόν, στον χρόνο και την ιστορία, είναι η ιστορική αναβίωση και η στρατιωτική αναπαράσταση. Ομολογουμένως, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος για την Ιστορία, παρά μόνο να τη ζήσει "από πρώτο χέρι" ως αναβιωτής...


   
      Πηγές: Ομάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 
es1940.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου