Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Νέα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Ασουάν της Αιγύπτου


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο αρχαίες στήλες, κατασκευασμένες από το ιζηματογενές πέτρωμα ψαμμίτη, στην επαρχία Ασουάν της νότιας Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της αφρικανικής χώρας. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στον Ναό Κομ Όμπο του Ασουάν.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, η πρώτη στήλη απεικονίζει τον Φαραώ Σέτι Α' της 19ης Δυναστείας, ο οποίος εξουσίασε την Αίγυπτο από το 1290  μέχρι το 1279 προ Χριστού.   
Στην δεύτερη στήλη απεικονίζεται ο Έλληνας βασιλιάς της Αιγύπτου, Πτολεμαίος Δ΄ ο Φιλοπάτωρ, που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 221 μέχρι το 204 π.Χ. Ο Πτολεμαίος Δ' ο Φιλοπάτωρ (το επώνυμο του σημαίνει "αυτός που αγαπά τον πατέρα του") υπήρξε ο τέταρτος βασιλιάς της ελληνιστικής Αιγύπτου και επί εποχής του ξεκίνησε η παρακμή του πτολεμαϊκού βασιλείου, το οποίο είχε ιδρυθεί από τον στρατηγό Πτολεμαίο Α΄, μετά από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.  
Όπως ανέφερε ο Μουσταφά Ουαζίρι, η στήλη του Αιγυπτίου βασιλιά Σέτι Α΄ έχει μήκος 2,3 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, ενώ η στήλη του Πτολεμαίου Δ΄ έχει μήκος 3,25 μέτρα και πλάτος 1,15 μέτρα. Το πάχος και των δύο στηλών είναι 30 εκατοστά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήλη του Φαραώ Σέτι βρέθηκε σπασμένη σε δύο κομμάτια αλλά τα σχέδια και οι επιγραφές της βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση. Όσον αφορά την στήλη του Πτολεμαίου Δ΄, εντοπίστηκε σπασμένη σε πολλά κομμάτια, αλλά η ομάδα αποκατάστασης του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων κατάφερε να ενώσει τα κομμάτια και να την επιδιορθώσει.  

Η πρώτη στήλη απεικονίζει τον Σέτι Α΄ να στέκεται μπροστά από τους αρχαίους θεούς της Αιγύπτου, Ώρο και Σομπέκ, ενώ ο ήλιος είναι από πάνω του ως σύμβολο προστασίας. Στην δεύτερη στήλη φαίνονται ο Πτολεμαίος Δ΄, η σύζυγός του, Αρσινόη Γ΄ και αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός αγάλματος Σφίγγας, κατασκευασμένου από ψαμμίτη, κατά την διάρκεια ανασκαφής στον Ναό Κομ Όμπο του Ασουάν. Δύο μέρες αργότερα, είχε βρεθεί μια σαρκοφάγος από ψαμμίτη, με μια μούμια στο εσωτερικό της, κοντά στο Μαυσωλείο Αγά Χαν, στην δυτική όχθη του ποταμού Νείλου.  

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει γίνει μάρτυρας μεγάλων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, οι οποίες περιλαμβάνουν φαραωνικούς τάφους, αγάλματα, σαρκοφάγους, μούμιες και ταφικά μνημεία.   

Νόμισμα που απεικονίζει τον Πτολεμαίο Δ΄ Φιλοπάτορα





Πηγές  

Archaeology News Network 


Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου