Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ο Βαφτιστικός της Κυρίας, μια κλασική γαλλική φάρσα με "συνταγή ευθυμίας" από τον Χάρη Ρώμα


Αρχές του 20ου αιώνα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια διαρκή σύγκρουση, σε μια αστάθεια… κι ο έρωτας, η απιστία, η συζυγική τριβή ένας άλλος πόλεμος... Η γαλλική φάρσα "Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ" των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς, μεταφέρει επί σκηνής όλο το θερμό κλίμα της εποχής αλλά και το θεμροπολεμικό κλίμα μεταξύ συζύγων και εραστών. Διαχρονικό το ζήτημα  της «εμφύλιας» σύρραξης εντός της συζυγικής κλίνης, συγκινεί πάντα το θεατρόφιλο κοινό, ιδιαίτερα όταν το κείμενο μεταφράζει και επιμελείται την ελεύθερη διασκευή ο Χάρης Ρώμας. Η παράσταση με τίτλο «Ο Βαπτιστικός της κυρίας» ανεβαίνει στην θεατρική σκηνή Αθηναϊς χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο στο κοινό, αποδεινύοντας για ακόμη μια φορά ότι ο ταλαντούχος Χάρης Ρώμας κατέχει την συνταγή της επιτυχίας!
της Μαρίας Αλιμπέρτη
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι από την γνωστή γαλλική φάρσα εμπνεύστηκε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης για να γράψει τον "Βαφτιστικό" που θεωρείται η δημοφιλέστερη Ελληνική οπερέτα όλων των εποχών. Ποιος δεν ξέρει το περίφημο τραγουδάκι «Η καρδιά μου χτυπά για σας…» Μάλιστα, η παράσταση εμπεριέχει τα οπερετικά αυτά στοιχεία με τα δυο πιο διάσημα τραγούδια του εν λόγω έργου. Ωστόσο, η απόδοση της είναι πολύ σύγχρονη  πέρα από τα εντυπωσιακά ρετρό σκηνικά και τα κοστούμια. Το χιούμορ ξεχειλίζει, με ατάκες, χωρίς βωμολοχίες! Το κοινό βρίσκεται σε διαρκή ευθυμία χάρη στην εκφραστικότητα των ηθοποιών που αποδίδουν τοπικές διαλέκτους της τότε δοκιμαζόμενης Ελλάδας. Πολύ χαρακτηριστικά της αποδίδουν η απολαυστική Κατερίνα Τσάβαλου και ο ταλαντούχος Βαγγέλης Δουκουτσέλης, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα των χαρακτήρων  του έργου που δεν απέχουν πολύ από τους σημερινούς χαρίζουν άφθονο γέλιο. Για του λόγου το αληθές:
      Ένας ζωηρός βαφτιστικός ερωτεύεται από  μια φωτογραφία την όμορφη νονά του που έχει να τον δει από τότε που τον βάφτισε! Είναι όμως ο αληθινός βαφτιστικός ή κάποιος άλλος συμπολεμιστής του στο μέτωπο, που έχει βάλει στο μάτι την παντρεμένη γυναίκα; Τι θα πει ο άντρας της όταν τους πιάσει στα πράσα; Και ακόμη περισσότερο πώς θα δικαιολογηθούν στον αυστηρό συνταγματάρχη θείο όταν εκείνος μπουκάρει ξαφνικά, ανεμίζοντας με μανία την σημαία της ηθικής;



Η παράσταση αρχίζει με χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες μέσω βιντεοπροβολής θέτοντας τον θεατή στο ιστορικό πλαίσιο που διαδραματίζεται το έργο υπενθυμίζοντας και τον χαρακτήρα που είχε το θέατρο κατά την αρχαιότητα, δηλαδή ήταν το σχολείο του λαού, εκτός του πολιτικού και θρησκευτικού του χαρακτήρα.
Ωστόσο, το "εύθυμον" περιεχόμενο γέρνει την πλάστιγγα στην διασκέδαση χωρίς όμως να μειώνει το επίπεδο του έργου. 

Ο Χάρης Ρώμας επέλεξε προς τιμήν του να μην επαναλαβει δοκιμασμένες συνταγές και μανιέρες: στην ερμηνευτική προσέγγιση του θείου συνταγματάρχη πρόσθεσε ένα ιδιαίτερο γρέζι στην φωνή του με αποτέλεσμα να μην θυμίζει τις επιτυχημένες τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Ο Σωτήρης Καλυβάτσης και η Θεοφανία Παπαθωμά ερμηνεύουν με επιτυχία το ζευγάρι που βρίσκεται στη δύνη του συζυγικού βίου, ο Όθων Μεταξά υποδίεται με μαεστρία τον άμυαλο επίδοξο εραστή αλλά τις εντυπώσεις κλέβουν η πληθωρική Εύη Κολιούλη και ο Αντώνης Καλομοιράκης, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ήρωα-καρικατούρα!

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30 (λαϊκή), Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 (λαϊκή) και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

Διεύθυνση: Καστοριάς 34-36, Βοτανικό
Τηλέφωνο: 2103480099 – 2109483533 – 6979394246



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου