Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Vincent van Gogh και η Βρετανία, μια απο τις σημαντικές εκθέσεις για το 2019!


Το 2019 αρχίζει με μια υπέροχη είδηση για τους Φιλότεχνους! Μια μεγάλη έκθεση η οποία συγκεντρώνει 45 έργα του Vincent van Gogh για να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε από την Βρετανία και πώς ενέπνευσε τους Βρετανούς καλλιτέχνες θα φιλοξενηθεί στην Tate Britain Gallery από τις 27 Μαρτίου.
"Ο Van Gogh και η Βρετανία " είναι ο τίτλος της έκθεσης όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συλλογή των έργων του Van Gogh στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν μια δεκαετία. 

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του θα συγκεντρωθούν από όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων  των περιβόητων παπουτσιών,  αλλά και των Starry Night on the Rhône, L'Arlésienne και δύο έργα που έκανε, ενώ ήταν ασθενής στο άσυλο Saint-Paul, Στην πύλη της αιωνιότητας και Στην άσκηση των φυλακισμένων. Στην έκθεση θα ενταχθούν κατόπιν δανεισμού τα πιο γνωστό έργο τα ηλιοτρόπια, που θα έρθουν από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Επίσης, η έκθεση θα φιλοξενήσει και  την περιβόητη αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ που χρονολογείται το 1889  και αυτό δάνειο από την Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον.
Ο Βαν Γκογκ εγκατέλειψε την Χάγη το 1873, μετακόμισε ως νεαρός  απογοητευμένος από τον έρωτα της Eugenie στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Μπρίξτον και στην συνέχεια στο Κεσιγκτον για αρκετά κρίσιμα χρόνια, έως το 1876. Περπάτησε μόνο στους δρόμους, ονειρεύθηκε το μέλλον, επισκέφθηκε μουσεία, εκθέσεις και δέχθηκε νέα ερεθίσματα. Δεν συνδέθηκε απλά αλλά ερωτεύτηκε τον Βρετανικό πολιτισμό, ειδικά τα μυθιστορήματα του Charles Dickens και του George Eliot. Και εμπνεύστηκε από την τέχνη, συμπεριλαμβανομένων έργων των ζωγραφιών του Constable και του Millais που παρουσιάζονται στην έκθεση. Οι εν λόγω δημιουργοί έχουν επηρεάσει τα έργα του σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Η έκθεση αναμένεται αφενός να αποκαλύψει τον ενθουσιασμό του για τον Βρετανικό πολιτισμό και αφετέρου διερευνά ακόμη τους Βρετανούς καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Van Gogh, όπως ο Francis Bacon, ο David Bomberg και οι νέοι ζωγράφοι του Camden Town.  Συγκεκριμένα η εκθεσιακή προσέγγιση επιχειρεί να δείξει πώς το όραμά του έθεσε τους Βρετανούς καλλιτέχνες στο δρόμο της σύγχρονης τέχνης.

ΠΟΥ: Tate Britain, Millbank, Λονδίνο, SW1P 4RG
Πότε: 27 Μαρτίου-11 Αυγούστου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου