Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Ο "πρίγκιπας των ποιητών" Όμηρος πρωταγωνιστής σε γαλλική έκθεση

Το παράρτημα του Μουσείου του Λούβρου στη πόλη Λανς διοργανώνει μια από τις πιο φιλόδοξες εκθέσεις που έχουν αφιερωθεί στον Όμηρο: τον διαχρονικό Έλληνα "πρίγκιπα των ποιητών" που έμεινε στην Ιστορία για την συγγραφή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. 
    
 Καθώς τα δύο περίφημα έπη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Δυτικών κοινωνιών, ήδη από την αρχαιότητα, η έκθεση εξερευνά τις ρίζες της τεράστιας επιρροής που έχει ο Όμηρος στους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό της Δύσης ανά τους αιώνες. Παράλληλα, η έκθεση του Λούβρου στη Λανς ρίχνει φως σε πολλά μυστήρια που αφορούν τον μεγάλο επικό ποιητή. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Αχιλλέας, Έκτωρ και Οδυσσέας είναι ονόματα που εξακολουθούν να έχουν απήχηση στους ανθρώπους ακόμα και σήμερα. Από την εποχή της αρχαιότητας έως την Αναγέννηση, πολλοί καλλιτέχνες δανείστηκαν από τις συναρπαστικές ιστορίες του Ομήρου μια πληθώρα κλασσικών θεμάτων που διαμόρφωσαν την ιστορία της τέχνης.
Στο αναπόφευκτο ερώτημα που οφείλεται αυτή η αδιάλειπτη επιτυχία, η έκθεση δίνει απαντήσεις, εξερευνώντας με ποιον τρόπο οι καλλιτέχνες άντλησαν τα θέματά τους από τον Όμηρο και τους ήρωες της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Επίσης δίνει την ευκαιρία να εξεταστούν διάφορα ερωτήματα: Πότε και πού έζησε ο Όμηρος; Ήταν ο μοναδικός συγγραφέας αυτών των τόσο μνημειωδών έργων;           
Η "Ομηρομανία" οδήγησε στην επανειλημμένη χρησιμοποίηση των ομηρικών αριστουργημάτων ως πηγή έμπνευσης. Μέσα από την έκθεση, εξετάζονται οι διάφορες πτυχές αυτού του φαινομένου, ενώ αναλύονται οι διαχρονικές επιρροές που έχουν τα ομηρικά έπη στη γλώσσα και τη παγκόσμια λογοτεχνία, στις επιστήμες και τις τέχνες, στην ηθική και τον τρόπο ζωής.  

Περίπου 250 έργα, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή, παρουσιάζονται στην έκθεση και προσφέρουν μια αναπάντεχη πρόσβαση στον πλούτο του ομηρικού κόσμου. Οι επισκέπτες θαυμάζουν μια συλλογή έργων, από ζωγραφικές αναπαραστάσεις, γλυπτά και αντικείμενα της αρχαίας Ελλάδας μέχρι πίνακες των Ρούμπενς, Αντουάν Βατό, Γκουστάβ Μορό, Αντρέ Ντερέν, Μαρκ Σαγκάλ και άλλων δημιουργών. 
Μετά από ένα πρελούδιο αφιερωμένο στους θεούς του Ολύμπου από την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι επισκέπτες αρχίζουν την περιήγησή τους ανακαλύπτοντας τον πρίγκιπα των ποιητών και, πάνω απ' όλα, τα μυστήρια που τον περιβάλλουν. 

Τα αρχαιολογικά αντικείμενα και τα μεταγενέστερα έργα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες εντρύφησαν στα ομηρικά έπη και τα ερμήνευσαν ξανά από την δική τους οπτική γωνία, τόσες πολλές φορές, στο πέρασμα των αιώνων. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης μαθαίνουν επίσης για τον Τρωικό Πόλεμο, τον θάνατο του Αχιλλέα, τον Δούρειο Ίππο και την αρπαγή της Ωραίας Ελένης, επεισόδια που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση της αρχαίας επικής λογοτεχνίας και την θαυμαστή φύση της διαχρονικότητας των έργων του Ομήρου. 

Η συναρπαστική περιπλάνηση στον ομηρικό κόσμο ολοκληρώνεται με την μελέτη του φαινομένου της Ομηρομανίας. Το εν λόγω φαινόμενο έχει σημαδέψει την επιστήμη της αρχαιολογίας, ενώ έχει εμπνεύσει έργα και συμπεριφορές βασισμένες στην εκτεταμένη μίμηση του Ομήρου, η οποία επεκτείνεται μέχρι και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.   



Πηγές


Archaeology News Network 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου