Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

«Το 21 αλλιώς!» Η έκθεση με τα playmobil έφερε... την «Επανάσταση» στην βιωματική μάθηση της Ιστορίας

Επιφωνήματα ενθουσιασμού, χαμόγελα και αστείρευτη γνώση στην έκθεση «Το 21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο πρωτοπορεί και μας παρασέρνει σε μια μοναδική εμπειρία καλώντας μας να δούμε την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης με τα μάτια των μικρών παιδιών! Χάρη στα αγαπημένα παιχνίδια και των δικών μας παιδικών χρόνων, τα Playmobil!

Κυριακή πρωί και στο μουσείο γίνεται το πανδαιμόνιο! Το εν λόγω μουσείο είναι από τα αγαπημένα μας, παρακολουθούμε με ζέση τις εκθέσεις του, αλλά σήμερα επικρατούσε πραγματικά χαρμόσυνη ατμόσφαιρα στους χώρους του και αναρωτιόμαστε:  Τα playmobil έφεραν την Επανάσταση; Η Ελληνική Επανάσταση και η επέτειος των 200 χρόνων προκάλεσε τέτοιο ενδιαφέρον στους επισκέπτες; Μάλλον είναι συνδυασμός.

Των Ανδρέα Αναγνωστόπουλου-Μαρίας Αλιμπέρτη

Δεν πρόκειται για μια έκθεση που απευθύνεται σε παιδικό κοινό απλά μας «διδάσκει» βάζοντάς εμάς τους ενήλικες σε μια διαδικασία να θυμηθούμε όσα μάθαμε στις σχολικές αίθουσες και φυσικά να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας… με ευχάριστο τρόπο μέσα από 20 διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνικών).
Στο χαρούμενο βουητό, το πρωί της Κυριακής, ανήμερα της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, επιχειρήσαμε να δούμε την έκθεση παρέα με δεκάδες ζωηρούς μπόμπιρες και ακόμη πιο θερμούς γονείς που δεν σταματούσαν να βγάζουν φωτογραφίες και να δίνουν διευκρινίσεις στα βλαστάρια τους.


Για να είμαστε ειλικρινείς τον ίδιο ενθουσιασμό μοιραστήκαμε και εμείς γι’ αυτό και αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε τον διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ μας λίγο πριν αφήσουμε τον εκθεσιακό χώρο, τα θεωρεία της παλιάς Βουλής.

-Λοιπόν, Ανδρέα μου, νομίζω ότι ήταν καλή επιλογή να περάσουμε το κυριακάτικο πρωινό σε αυτή την έκθεση. Ένιωσα πολύ όμορφα, σαν να πήγα σε γιορτή βλέποντας τόσο χαρούμενα τα παιδάκια, να κολλάνε τα μουτράκια τους στις προθήκες και να δείχνουν τις φιγούρες με τις παραδοσιακές στολές! Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα παιχνίδια είναι το μέσο της οπτικοποίησης των ιστορικών γεγονότων, είναι και το στήσιμο της έκθεσης, τα χρώματα κ.ά..

-Πράγματι Μαρία μου, μέσα από αυτή την έκθεση γύρισα λίγο στα παιδικά μου χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Ως λάτρης των Playmobil αλλά και ως φανατικός φίλος της Ιστορίας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μέσα από το παιχνίδι αυτό θα ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μας η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821! Πόσο ωραίο είναι για μικρούς και μεγάλους να μαθαίνουν, μέσα από τον "κόσμο" ενός αγαπημένου παιχνιδιού, για το σπουδαιότερο γεγονός της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας!  

-Και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ελληνική Επανάσταση! Διάβασα για επαναστάτες που δεν είχα συναντήσει ούτε σε απομνημονεύματα ηρώων. Φαίνεται ότι έχει γίνει μεγάλη έρευνα για την υλοποίηση της έκθεσης! Και πραγματικά μου άρεσε η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ιστορίας με την αναπαράσταση των περιηγητών και τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας, όπως ήταν αυτά εκείνη την περίοδο, εκκινώντας η παρουσίασε και με βίντεο από τον προθάλαμο της έκθεσης!

-Κι' εγώ εντυπωσιάστηκα από το πόσο ολοκληρωμένη είναι η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων, αφού η έκθεση αρχίζει από την αρχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ταραγμένα χρόνια που προηγήθηκαν του ξεσηκωμού των Ελλήνων. Και βέβαια, εκκινώντας από το 1821, μας "αφηγείται" όλες τις μάχες και τις πολιτικές εξελίξεις, που καθόρισαν τις τύχες της πατρίδας μας και συνέβαλαν στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους. Επίσης, μαθαίνουμε για την ζωή και την δράση όλων των Ελλήνων ηρώων και ηρωίδων!   

-Πολύ σωστή βρήκα και την προσέγγιση των επιμελητών να αναδείξουν και την άλλη πλευρά, τα ιστορικά πρόσωπα των Οθωμανών, καθώς και των Φιλελλήνων, αποφεύγοντας την μονοδιάστατη αφήγηση! Εμένα μάλιστα στο εισιτήριο- κάρτα μου απεικονίζονταν ένας Αμερικανός φιλέλληνας ιατρός…

-Ναι,  είναι μια εξαιρετική προσέγγιση, γιατί παιδιά και ενήλικες γνωρίζουμε ελάχιστα ή δεν ξέρουμε τίποτα για το ποιούς πολεμήσαμε τότε ή για το ποιοι ήταν αρωγοί μας εκείνα τα χρόνια. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ορισμένοι ήρωες Φιλέλληνες που παρουσιάζονται μου ήταν άγνωστοι!
 Η έκθεση μας φανερώνει με ποια πρόσωπα και με ποιες ισχυρές δυνάμεις ήρθαμε αντιμέτωποι, προκειμένου να απαλλαγούμε από την μακραίωνη οθωμανική σκλαβιά. Βλέπουμε πόσες θυσίες έκαναν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία. 

-Πραγματικά, τα παιχνίδια με τους κύβους, η δραστηριότητα «Γίνε κι εσύ μπουρλοτιέρης», ή το κάλεσμα να ανακαλύψεις την κρυμμένη πληροφορία στην ενότητα «Hξερες ότι;» είναι τόσο επιτυχημένοι τρόποι βιωματικής μάθησης και επιτυχημένος τρόπος εντύπωσης στη μνήμη που θεωρώ ότι τα παιδιά αποκλείεται να ξεχάσουν όσα έμαθαν στην έκθεση!

-Συμφωνώ απόλυτα, είναι ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά όχι απλώς να μάθουν, αλλά ουσιαστικά να βιώσουν, έστω και για λίγη ώρα, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Να έρθουν κοντά στα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, και να τα θυμούνται για πάντα. Νομίζω ότι οι διοργανωτές της έκθεσης κάνουν το καλύτερο δώρο στους μικρούς μαθητές, μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες.

-Πάντως εγώ σίγουρα θα ξαναπάω στην έκθεση, γιατί τέτοιες μοναδικές εκδηλώσεις απλά θες να τις δεις και πάλι! 

-Α, και εγώ θέλω να την ξαναδώ! Φυσικά και θα ξανάρθουμε... Είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους και η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο το 2020!
 Εις το επανειδείν λοιπόν ! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου