Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ρεκόρ επισκεπτών καταρρίπτει ο εμβληματικός ναός της Αγίας Σοφίας


              


Νέο ρεκόρ επισκεπτών αναμένεται να σημειωθεί φέτος στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αφού οι άνθρωποι, που θα θαυμάσουν από κοντά την μεγαλοπρεπέστερη εκκλησία της Χριστιανοσύνης, πρόκειται να φθάσουν τα 3 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στον ναό - και σημερινό μουσείο - κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τεράστιες ουρές τουριστών να είναι εμφανείς στα εκδοτήρια εισιτηρίων στη πλατεία Σουλταναχμέτ, κοντά στο μνημείο. Μέχρι το τέλος του έτους, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στην Αγία Σοφία αναμένεται να "αγγίξει" ξανά τον τεράστιο αριθμό των 3 εκατομμυρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία δωδεκαετία, οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας έφθασαν σχεδόν τα 31 εκατομμύρια, με το ετήσιο ρεκόρ των 3.574.043 εισόδων στη μνημειώδη εκκλησία να καταγράφεται το 2014. Ωστόσο, το 2016, ο αριθμός επισκεπτών της Αγίας Σοφίας είχε μειωθεί στα 1.436.577 άτομα, εξαιτίας της αυξημένης ανησυχίας που είχαν προκαλέσει τότε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Πόλη.
Πέρυσι, υπήρξε ανάκαμψη στο νούμερο επισκεπτών, καθώς περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι θαύμασαν την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Εξάλλου, η Κωνσταντινούπολη αναμένεται να δεχθεί συνολικά 15,5 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το τέλος του 2019, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της ιστορικής πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ορθόδοξος χριστιανικός ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, σύμβολο της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής)  Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι και ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ Πορθητής κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1453. 

Μετά από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως αποτέλεσμα της ήττας των Οθωμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ναός της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε μουσείο από την "νεογέννητη" Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή του νέου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ. 



Εκτός από την αναμφίβολη σπουδαιότητα της ως θρησκευτικό μνημείο, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης είναι επίσης πολύ σημαντική για τον κόσμο των τεχνών, με την αρχιτεκτονική της, το μεγαλείο της, το μέγεθός της και τις πολυδιάστατες λειτουργίες της.

Η ιστορία του εμβληματικού για μας τους Έλληνες ναού ξεκινά όταν ο τότε ηγέτης των Ρωμιών, Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, διέταξε την κατασκευή μιας νέας βασιλικής όταν η παλαιότερη κάηκε κατά την διάρκεια μιας εξέγερσης (Στάσης του Νίκα), το 532.

Το μνημείο που σώζεται ως τις μέρες μας κατασκευάστηκε την περίοδο 532 - 537 από τους Αρτέμιο και Ισίδωρο, διακεκριμένους αρχιτέκτονες της εποχής. 

Ο Ιουστινιανός έπρεπε να χρησιμοποιήσει έτοιμα υλικά, για να γίνει γρήγορα η κατασκευή, και γι' αυτό έφερε στη Πόλη υλικά από αρχαίους ναούς: μάρμαρο και πέτρες από την Έφεσο, τη Σμύρνη, την Άσπενδο στην Αττάλεια και το Μπααλμπέκ στον Λίβανο.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την Αγία Σοφία σε "külliπye" ή μουσουλμανικό θρησκευτικό συγκρότημα, στο οποίο, εκτός από το τζαμί, υπήρχαν θρησκευτική σχολή και δημοτικό σχολείο! 
Μια από τις πιο ξεχωριστές προσθήκες στην Αγία Σοφία κατά την εν λόγω περίοδο, ήταν το κιόσκι του Σουλτάνου που κτίστηκε τον 18ο αιώνα και επέτρεπε στους σουλτάνους να προσεύχονται στο τέμενος χωρίς να είναι ορατοί από τους άλλους προσκυνητές.
Εξάλλου, οι ιμάμηδες και οι μουεζίνηδες της Αγίας Σοφίας, καθώς και ο καθηγητής που εργαζόταν στην εκεί θρησκευτική σχολή, ήταν επικεφαλής στην οθωμανική επιστημονική ιεραρχία.



Πηγές


Demirören News Agency


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου