Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

O «Ρωμανός ο Μελωδός» στο ΚΠΙΣΝ. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης υποδέχεται τον Μανόλη Παπουτσάκη


Με φιλοξενούμενο τον Διευθυντής του περιοδικού Δελτίο Βιβλικών Μελετών, Μανόλη Παπουτσάκη ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 7», που επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η τελευταία εκδήλωση έχει με τίτλο «Ρωμανός ο Μελωδός» και  θα πραγματοποιηθεί, από 19:30 έως 21:30  στον Πύργο Βιβλίων. Η παρουσίαση του ομιλητή θα γίνει από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.

Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας. Διακόνησε πρώτα στον Ναό της Αναστάσεως στη Βηρυττό· αργότερα, στα χρόνια του Αναστασίου A' (491-518), εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε ως ποιητής και μελωδός στην εποχή του Ιουστινιανού (527-565). Πέθανε μετά το 555. Η οφειλή του δίγλωσσου Ρωμανού, που έγραψε στα ελληνικά, στους μεγάλους Σύρους ποιητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου αιώνα είναι αναμφισβήτητη, και η καλή γνώση της συριακής ποίησης φωτίζει πολλά χωρία του δικού του έργου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου