Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Στο σφυρί πίνακας του René Magritte- Αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 8,1 εκ δολ.



Ο οίκος Christie’s παρουσίασε έναν πίνακα του Βέλγου σουρεαλιστή καλλιτέχνη,  René Magritte για να τονίσει τη σύνοδο του Λονδίνου για την παγκόσμια ONE πώληση σύγχρονων και σύγχρονων έργων τέχνης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου.

Το  έργο με τίτλο «L'Arc de Triomphe», απεικονίζει ένα μόνο δέντρο σε φόντο φύλλων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής περιόδου του καλλιτέχνη, το μοτίβο εμφανίζεται επίσης σε πολλά από τα σημαντικά έργα του καλλιτέχνη από την εποχή. Το έργο αναμένεται να πουληθεί για 6,5 εκατομμύρια £ - 9,5 εκατομμύρια £ (8,1 εκατομμύρια έως 11,9 εκατομμύρια δολάρια).

Ο πίνακας ήταν αρχικά στη συλλογή του Χάρι Τόρτσινερ, του έμπιστου του Μαγκρίτ, Αμερικανού δικηγόρου, ο οποίος απέκτησε το έργο τον Απρίλιο του 1962, το οποίο ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ο Torczyner συνετέλεσε στην προώθηση του έργου του Magritte στην Αμερική και δημοσίευσε μια σειρά επιστολών, τις οποίες συνέγραψε με τον καλλιτέχνη στον τίτλο Magritte-Torczyner: Letters antar Friends.

Το έργο έφθασε στο κατώφλι του οίκου δημοπρασιών όταν τον Νοέμβριο του 1998, η πώληση ακινήτων του Torczyner στο Christie's της Νέας Υόρκης έφερε συνολικά 14 έργων  Μαγκρίτ σε δημοπρασία. Τότε εκποιήθηκε και το έργο «Les valeurs» του 1952 (Προσωπικές Αξίες), έφτασε τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια, έναντι της εκτίμησης πριν από την πώληση των 2,5 εκατομμυρίων $ σε 3,5 εκατομμύρια $ και πλέον το έργο φιλοξενείταιστο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

Το εν λόγω έργο είχε πωληθεί έργο  από τον οίκο  Christie’s New York για 1,1 εκατομμύρια δολάρια και αγοράστηκε από τον τρέχοντα πωλητή αργότερα περίπου το 2000.

Ο πίνακας φέρει ένα εκτεταμένο ρεκόρ έκθεσης, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Palais des Beaux-Arts de Charleroi το 1962, και στην παράσταση «Dada, σουρεαλισμός και κληρονομιά τους» που ταξίδεψε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το LACMA και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο το 1968. Ο διάσημος έμπορος της Νέας Υόρκης Σίντνεϊ Τζάνις έδειξε το έργο σε μια ατομική έρευνα αφιερωμένη στον καλλιτέχνη τον Δεκέμβριο του 1977 και ο πίνακας εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια το 1992 στην πώληση του Christie.

«Η επιλογή του τίτλου υποδηλώνει ότι ο Μαγκρίτ πίστευε ότι αυτή η σύνθεση ήταν θρίαμβος στην προσπάθειά του να απαντήσει στο πρόβλημα του πώς να αντιπροσωπεύει τα δέντρα, ενώ αποκαλύπτει επίσης το μυστήριο της πραγματικότητας», δήλωσε ο Olivier Camu, αναπληρωτής πρόεδρος των Christie's στο Λονδίνο. Για τον Μαγκρίτ, το μοτίβο του δάσους αντιπροσωπεύει ότι  «η φύση ως βασικό θέμα στην αντίληψή του για την πραγματικότητα» εξηγεί ο Κάμου.

Σύμφωνα με τον Camu, υπάρχουν 19 άλλα έργα συγκρίσιμου μεγέθους  και 15 κρατούνται σε συλλογές μουσείων. Τα έργα που χαρακτηρίζουν το κεντρικό μοτίβο του δέντρου στον πίνακα που διατίθεται προς πώληση, περιλαμβάνοντας τοβν
καμβά "L'empire des lumières" του Magritte του 1954, ο οποίος βρίσκεται στη συλλογή Guggenheim στη Νέα Υόρκη. 
Το έργο που πρόκειται να πωληθεί είναι ένα από τα πέντε συγκρίσιμα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, συμπεριλαμβανομένου του Le seize septembre από το 1957 που πωλήθηκε σε μια πώληση της Christie στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2019 για 19,6 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλασιάζοντας την εκτίμησή του από 7 εκατομμύρια σε 10 εκατομμύρια δολάρια.

Η νέα τάση 
Η ζήτηση για το σουρεαλιστικό κίνημα έχει επεκταθεί από τότε που ο Camu καθιέρωσε την πώληση της τέχνης των Σουρεάλ τον Φεβρουάριο του 2001. Έκτοτε, σημειώνει ο Camu, «η αγορά του σουρεαλισμού αυξάνεται σταθερά. Οι σουρεαλιστές καλλιτέχνες ήταν μια σημαντική επιρροή στον μεταπολεμικό αμερικανικό αφηρημένο εξπρεσιονισμό με τις πρώτες ιδέες τους σχετικά με την τυχαία εφαρμογή της ζωγραφικής. 
 «Ο Μάγκριτ συγκεκριμένα έχει αυξηθεί ακόμη πιο έντονα από τους άλλους ίσως επειδή είναι τόσο διανοητικός και ποιητής. Και όμως, η Magritte είναι προσβάσιμη σε όλους », είπε ο Camu, προσθέτοντας ότι ο « τρόπος ανατροπής της πραγματικότητας »του ζωγράφου μέσω του« αδύνατου συνδυασμού » ρεαλιστικών εικόνων οδηγεί την αξία του καλλιτέχνη στους συλλέκτες.

Ο Magritte ηγήθηκε της πρόσφατης αύξησης ενδιαφέροντος της αγοράς των φιλότεχνων συλλεκτών για τον σουρεαλισμό. «Το ενδιαφέρον για τον σουρεαλισμό ενισχύθηκε σταδιακά με την αυξανόμενη εισροή αγοραστών, είτε είναι συλλέκτες της σύγχρονης τέχνης λόγω της εστίασής μας στο κίνημα ή συλλέκτες της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς συνειδητοποιούν ότι τόσες πολλές ιδέες του σουρεαλισμού βρίσκονται στην πηγή της σύγχρονης τέχνης », διευκρίνισε ο Camu.

Σε τιμή ρεκόρ πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby's τον Νοέμβριο του 2018, το «Le Principe du Plaisir» (1937) στα 26,8 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμησή της 15 εκατομμυρίων $ - 20 εκατομμυρίων $. Η πώληση έθεσε τον καλλιτέχνη ανάμεσα στους κορυφαίους μοντερνιστές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.
Πηγή: .artmarketmonitor.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου