Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Η χορηγία για την επανέκθεση, οι θησαυροί και το νέο κτίριο



Σ’ έναν ιερό τόπο που συνδέθηκε με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης, φέρει χιλιάδες παραδόσεις και ευρήματα από τους Πρωτοελλαδικούς χρόνους (2800-2000 π.Χ.), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας αποτελεί μια κιβωτό με πολύτιμους θησαυρούς. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της εν λόγω περιοχής και είναι ένα από τα πρώτα μουσεία που ιδρύθηκαν στο νέο ελληνικό κράτος. Το μουσείο αυτό κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στην πορεία των ετών επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε. Τα εκθέματά του είναι πολλά και εντυπωσιακά, προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών που αγαπούν την αρχαία ελληνική τέχνη.

Πριν λίγους μήνες το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου προσέφερε χορηγία για να καλυφθούν οι εργασίες για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελευσίνας. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί η έκθεση του, σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα και κατά το χρονοδιάγραμμα να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2021.

Κατόπιν συνάντησης με την υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη με τον Πορόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Νέλλο Κανελλόπουλο, το Δ.Σ. του Ιδρύματος, η χορηγία για την εφαρμογή της μουσειολογικής -μουσειογραφικής μελέτης ορίστηκε στα 500.000 ευρώ. Χάρη στην χορηγία, όπως τόνισε η υπουργός σε ευχαριστήρια επιστολή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής θα ολοκληρώσει την επανέκθεση.  Ήδη η οριστική μουσειογραφική μελέτη έχει λάβει το «πράσινο φως» από το αρμόδιο Συμβούλιο Μουσείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη ψήφιση του Νόμου 4685/2020 - ΦΕΚ92/Α/7.5.2020  για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, προβλέπεται η αλλαγή της χωροθέτησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας. Ο χώρος ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου μεταφέρεται από το ΒΟΤΡΥΣ ( ΣΙΝΤΡΑ ), στο χώρο του παλαιού Ελαιουργείου, στον οποίο διατηρούνται και χρήσεις Πολιτιστικών λειτουργιών. Επιπλέον το ακίνητο του ΒΟΤΡΥΣ αποκτά αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις.

 Των Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου- Μαρίας Αλιμπέρτη



Ιστορία

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1890 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Κάβεραου. Αρχικά προορίστηκε για την φιλοξενία των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας. Το μουσείο επεκτάθηκε το 1892 με επικεφαλής των εργασιών τον Έλληνα αρχιτέκτονα Γ. Μούση.
Το μουσείο, που είναι ισόγειο και κεραμοσκεπές, διέθετε αρχικά πέντε αίθουσες, ενώ περίπου το 1930 προστέθηκε και μια νέα αίθουσα προκειμένου να συμπεριλάβει αγγεία και μικρά ευρήματα από το Ιερό και τα νεκροταφεία (ανασκαφή Κ. Κουρουνιώτη). Στα χρόνια που πέρασαν έγιναν ανακαινίσεις και το 1960, το Μουσείο εμπλουτίσθηκε με νέα ευρήματα.
Αργότερα, το 1973, τοποθετήθηκαν δύο προπλάσματα με αναπαράσταση των κυριοτέρων οικοδομημάτων του Ιερού του 6ου αι. π.Χ. και του 2ου αι. π.Χ. Μετά από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 1999, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, έγιναν επισκευές στο κτίριο.



Εκθέματα

- Καρυάτις Κυστοφόρος, υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα που στήριζε τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων του Ιερού της Δήμητρας (1ος αιώνας π.Χ.). Τα Μικρά Προπύλαια κοσμούσαν δύο Καρυάτιδες, εκ των οποίων η μία δυστυχώς εκλάπη και μεταφέρθηκε το 1812 στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

- Πρωτοαττικός αμφορέας (650 π.Χ.) Σε όλο το ύψος του λαιμού του αγγείου απεικονίζεται η σκηνή της τύφλωσης του Πολύφημου. Στο σώμα του αμφορέα εικονίζεται ένα ακόμα μυθολογικό επεισόδιο, ο αποκεφαλισμός της Μέδουσας από τον Περσέα.



-  Το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Δήμητρας, πρωτότυπο έργο του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. που αποδίδεται στο εργαστήριο του γλύπτη Αγοράκριτου.

- Η "Φεύγουσα Κόρη", γλυπτό των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ., που πιθανότατα προέρχεται από την αρχιτεκτονική διακόσμηση της Ιεράς Οικίας.

Η επιγραφή της γεφυρώσεως των Ρειτών με επίτιτλο ανάγλυφο, όπου εικονίζονται οι προστάτιδες θεές των Αθηνών και της Ελευσίνας.

- Μαρμάρινο άγαλμα του Αντίνοου, ευνοούμενο του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αιώνας μ.Χ.).

- Το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού, θεού της Ιατρικής, πρωτότυπο έργο του 4ου αιώνα π.Χ.

- Επιγραφή που αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή των χάλκινων συνδέσμων των κιόνων της Φιλωνείου Στοάς (4ος αιώνας π.Χ.)

- Στήλη λευκού μαρμάρου ελλιπής κάτω με επίτιτλο ανάγλυφο. Η στήλη βρέθηκε στην Ελευσίνα και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ελευσίνας. Παριστάνονται οι δύο Ελευσινιακές θεότητες η Δήμητρα και η Κόρη, ο Εύμολπος και η Αθηνά.

- Πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές συνδέονται με τις τελετές των Ελευσίνιων Μυστηρίων όπως το Μαρμάρινο αναθηματικό χοιρίδιο.




Πηγές:

Καλλιόπη Παπαγγελή. Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο. Αθήνα, ΟΛΚΟΣ, 2002

Ίδρυμα Σ.Λάτση Ελευσίνα, Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου