Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Η επανέκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Σύμης

 


Το Διαχρονικό Μουσείο Σύμης ανακαινίστηκε αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλία της συμιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μουσείο περιλαμβάνει την αρχαιολογική συλλογή ευρημάτων κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, την Bυζαντινή συλλογή και τηνΛαογραφική συλλογή.

 


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης ιδρύθηκε το 1961 και βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου στο Χωριό, στη πόλη της Σύμης. Το μουσείο συνίσταται από ένα σύμπλεγμα οκτώ κτηρίων με τις αυλές και τους κήπους τους. Σ ύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα αρχοντικά Φαρμακίδη και Χατζηαγαπητού προστέθηκαν γειτονικές αποκατεστημένες παραδοσιακές οικίες, συνολικής έκτασης 1.385 τ.μ. σε τέσσερα υψομετρικά επίπεδα.


Η επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου οργανώθηκε με κεντρικό άξονα τον κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό βίο
κατά την περίοδο της ακμής στην ιστορία της Σύμης, παρουσιάζοντας με πλήρη τρόπο τη διαχρονική ιστορία και τη μνημειακή τοπογραφία του νησιου.

Οι επισκέπτες μπορούν να καλύψουν ποικίλα ενδιαφέροντα καθώς η έκθεση αποτυπώνει την οικιστική εξέλιξη της πόλης, τη ναυπηγική, τη σπογγαλιεία, το εμπόριο, την κοινωνική ζωή, τη λατρεία και την τέχνη που αναπτύχθηκε στη Σύμη. Το μουσείο αναδεικνύει και μια λαογραφική πτυχή, παρουσιάζοντας τους τυπικούς χώρους της συμιακής κατοικίας, μαζί με τοπικές ενδυμασίες.

 


Την επανέκθεση εγκαινίασε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Tα εκθέματα καλύπτουν διαχρονικά την ιστορία του νησιού από την προϊστορική εποχή έως και τους  μεταβυζαντινούς χρόνους, όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, «η Σύμη έχει ένα βαρύ πολιτιστικό απόθεμα που ξεκινά από την Προϊστορία, για να φτάσει μέχρι στις μέρες μας. Η Σύμη είχε διαχρονικά μια ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία, που συνδεόταν με την ευγένεια, την ευπρέπεια, τον ζήλο των Συμιακών για τα γράμματα».

 


Η ίδια πρόσθεσε ότι 
«αυτό το μουσείο δεν χτίστηκε από την ελληνική πολιτεία, προσφέρθηκε από τους Συμιακούς. Η γενναιοδωρία τους δημιουργεί ένα πρόσθετο χρέος στην Πολιτεία, να τιμήσει και να τιμά διαχρονικά τους δωρητές, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αν είχαν πολλά ή λίγα στο βαλάντιό τους, έδωσαν την περιουσία τους, τον χώρο που τους ανήκε, τα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί και να βρει στέγη η ιστορία του νησιού τους στη μακρά ιστορική της διάρκεια».


«
Κάθε νησί, κάθε γωνιά της Ελλάδος, δικαιούται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο οργανωμένο και τουλάχιστον ένα Μουσείο. Γιατί πέρα από την σημασία τους ως κιβωτοί της Ιστορίας και του Πολιτισμού, τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η νεότερη και σύγχρονη δημιουργία, είναι οικονομικά και αναπτυξιακά εργαλεία για μια Ελλάδα, που μόλις έβγαινε μπροστά, που είχε βρει την περπατησιά της, όμως δοκιμάζεται σήμερα από τον covid. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι χάρη στις βαθιές ρίζες της και στους ανθρώπους της κερδίζει τον χαμένο χρόνο, ξεπερνώντας την πανδημία, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη» σημείωσε η υπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου