Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ποιοι αρχαιολογικοί θησαυροί παρουσιάζονται στη Μασσαλία;

 


"Γη! Μυθικοί σταθμοί στη Μεσόγειο" είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται στο Μουσείο Ιστορίας της Μασσαλίας, ενός μεγάλου λιμανιού της νότιας Γαλλίας με έντονο ελληνικό χρώμα, αφού η πόλη ιδρύθηκε από αρχαίους Έλληνες αποίκους προερχόμενους από την Φώκαια της Ιωνίας. Στην έκθεση παρουσιάζεται η υπέροχη συλλογή αρχαιοελληνικών αμφορέων από το Τμήμα Νομισμάτων, Μεταλλίων και Αρχαίων Αντικειμένων της γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, εξετάζονται οι ανασκαφικές εργασίες των Προβηγκιανών ευγενών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, όπως και οι πρόσφατες ανασκαφές αρχαιολόγων στη Μασσαλία. 

 

 Του Ανδρέα Π. Αναγνωστόπουλου

 

Μασσαλία και αμφορείς

 

Η Μασσαλία διαθέτει πολλούς αρχαιοελληνικούς αμφορείς, καθώς το λιμάνι αυτής της "παγκόσμιας πόλης" στην αρχαία Μεσόγειο ανέπτυξε πλήρως το εμπόριο τέτοιων αντικειμένων, ενώ βοήθησε στην αντιγραφή των ζωγραφικών απεικονίσεών τους από τους λαούς της δυτικής Ευρώπης. 





Τα εκθέματα προσφέρουν εικόνες από μύθους και ηρωικές ιστορίες, σημεία αναφοράς ενός πολιτισμού που ακόμα επιζεί στη Μασσαλία, 2.600 χρόνια μετά από την ίδρυση της πόλης. 

Ευρισκόμενες σε μικρή απόσταση από τα ελληνιστικά κτίσματα που κυριαρχούν στον χώρο του αρχαίου λιμανιού, οι αίθουσες του Μουσείου Ιστορίας της Μασσαλίας είναι μια τοποθεσία υψηλού συμβολισμού για την έκθεση των αμφορέων. 



Εκτός από την συλλογή της γαλλικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην έκθεση παρουσιάζονται αμφορείς από ανασκαφές που έγιναν στη Μασσαλία. Πολλά εκθέματα από τις δύο συλλογές προέρχονται από τα ίδια εργαστήρια και τους ίδιους καλλιτέχνες, όμως η θεματολογία τους ποικίλει και "αποζημιώνει" ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της αρχαίας ελληνικής τέχνης.     

 

 


 

Εκθέματα

 

Στα πολλά αριστουργήματα που εκτίθενται στη Μασσαλία περιλαμβάνονται και τα εξής:

 

- Ερυθρόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον μικρό Οιδίποδα να στέκεται στον ώμο του Ευφορβίου, του βοσκού που ανακάλυψε τον Οιδίποδα εγκαταλελειμμένο στο όρος Κιθαιρών. Το εν λόγω αντικείμενο κατασκευάστηκε από αττικό εργαστήριο τον 5ο αιώνα π.Χ. 

 

- Μελανόμορφος αμφορέας στον οποίο φαίνεται ο Ηρακλής να πολεμά τον Γηρυόνη. Κατασκευάστηκε επίσης στην Αττική την περίοδο 540 - 530 π.Χ.

 

-  Αμφορέας με τον Διόνυσο δίπλα σε έναν αμπελώνα, κατασκευής ετρουσκικού εργαστηρίου τον 6ο αιώνα π.Χ. 

 




-  Αττικός αμφορέας όπου ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο, 530 - 510 π.Χ.

 




- Αττικός ερυθρόμορφος κύλικας με απεικόνιση της Γιγαντομαχίας, 480 - 470 π.Χ.

 


- Κρατήρας με την Αποθέωση του Ηρακλή. Το εν λόγω αριστούργημα κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Αττικής τον 5ο αιώνα π.Χ.

 

- Κάνθαρος με το κεφάλι του Ηρακλή, ζωγραφισμένος από τον καλλιτέχνη Συρίσκο το 490 π.Χ. 

 

- Ρυτό με κεφαλή βοδιού και διακοσμητική ζωγραφική παράσταση που απεικονίζει γρύπα να επιτίθεται σε άλογο, εργαστήριο της Απουλίας, περίπου 350 - 330 π.Χ. 

 

- Ερυθρόμορφη οινοχόη με τον Διόνυσο και την Αριάδνη, έργο του ζωγράφου Νιοβίδη τον 5ο αιώνα π.Χ. 

 

- Λήκυθος που απεικονίζει τη Μέδουσα να αποκεφαλίζεται από τον Περσέα, αττικό εργαστήριο γύρω στο 530 π.Χ. 



 

- Κύλικας με παράσταση του Οδυσσέα που τυφλώνει τον Πολύφημο, εργαστήριο της Λακωνίας, περίπου 560 π.Χ.


 

- Ερυθρόμορφο πιάτο με Σάτυρο και την επιγραφή ΕΠΙΚΤΕΤΟΣ ΕΓΡΑΦΣΕΝ [Ο Επίκτητος σχεδίασε], αττικό εργαστήριο γύρω στο 520 π.Χ.

 

 


Σημειώνεται πως ο τίτλος "Γη! Μυθικοί σταθμοί στη Μεσόγειο" αναδεικνύει το θέμα της ναυτικής εξερεύνησης των αρχαίων Ελλήνων και επίσης μιλά για την αποκλειστικότητα της κεραμικής τέχνης στην έκθεση.  Ο επισκέπτης αντικρίζει τις ποιητικές εικόνες που οι αμφορείς του παρουσιάζουν, ενώ μαθαίνει για όλες τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ιστορικές αξίες της αρχαίας ελληνικής κεραμικής.


Πηγές

Musee d'Histoire de Marseille

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου