Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ένας καθρέφτης μας οδηγεί στο «σύμπαν» του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης


Μύστες της ομορφιάς και της μοναδικής ανατολικής τέχνης που κλείνει ως άλλη κιβωτός το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μπορούμε να γίνουμε μέσα από το νέο βίντεο της σειράς CLOSE UPS που ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη.
Ένας καθρέφτης γίνεται το «παράθυρό» μας στο «σύμπαν» του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης...

Για την ακρίβεια, μια μοναδικής ομορφιάς θήκη καθρέφτη στέκεται η αφορμή για ένα ταξίδι στην Ανατολή αλλά και να αναζητήσουμε πληροφορίες για το λιγότερο γνωστό αυτό μουσείο.

Άλλωστε η σειρά CLOSE UPS στοχεύει μέσα από τις ιστορίες των αντικειμένων και των ανθρώπων που συνδέονται με αυτά να μας κρατήσει συνδεδεμένους με τους μουσειακούς χώρους και να επιθυμήσουμε να βρεθούμε ξανά κοντά τους. Η πρωτοβουλία άρχισε κατά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του λόγω της πανδημίας.

Στο νέο επεισόδιο της σειράς Close Ups SEASON #2, η επιμελήτρια του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης,Μίνα Μωραΐτου,  μας μιλά για την πολύτιμη θήκη για καθρέφτη του 19ου αιώνα από την ιρανική συλλογή του Μουσείου, που αναπαριστά δερβίσηδες. Το έργο αποτελεί το ερέθισμα για να αναζητήσουμε πληροφορίες σχετικά με την πλούσια διακόσμηση του, για τη τέχνης της εποχής των Κατζάρων (1789-1925), τα κέντρα παραγωγής, αλλά και τον σουφισμό αλλά και για άλλα εκθέματα που συνδέονται με το έργο.

Ανάλογης ομορφιάς αντικείμενα που προορίζονταν για ιδιωτική χρήση από τις εύρωστες κοινωνικές τάξεις,μπορείτε να  θαυμάσετε σε μια εικονική περιήγηση στην αίθουσα τέσσερα του μουσείο (κοσμήματα, σπαθιά, εντυπωσιακά οικιακά σκεύη).https://www.benaki.org/virtual/islamikis/entrance_and_room_1/index.html

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης στεγάζεται στο νεοκλασικό συγκρότημα των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12 και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία, ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.

 Το μουσείο λειτουργεί από το 2004 και αρχικά στέγασε τη συλλογή που δημιουργήθηκε  από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες δωρεές, με αποτέλεσμα σήμερα το μουσείο κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου