Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Δραστηριότητες για παδιά από Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 


Δραστηριότητες για την οικογένεια προτείνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

 Το Μουσείο  προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν ζωγραφίζοντας μία εικόνα με την τεχνική του ανθιβόλου, με αφορμή μια έκθεση συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

 Στην ιστοσελίδα www.mbp.gr στα νέα, υπό τον τίτλο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση «Δύο συλλογές σμίγουν» θα βρείτε οκτώ προτεινόμενα ανθίβολα (πρότυπα σχέδια) όπως αυτό της φωτογραφίας, από εικόνες της συλλογής μας, καθώς και τις σχετικές οδηγίες για να ζωγραφίσετε μία εικόνα με την τεχνική του ανθιβόλου.

 Οδηγίες 

Στο λινκ   https://www.mbp.gr/el/news/ εκπαιδευτικό-πρόγραμμα-για-την-περιοδική-έκθεση-«δύο-συλλογές-σμίγουν» θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για να ακολουθήσετε τη τενχική του ανθιβόλου αλλά και προτεινόμενες εικόνες για αναπαραγωγή.

 

 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄) με τίτλο «Οι εικόνες και τα μυστικά τους». Το πρόγραμμα αξιοποιεί εκπαιδευτικά επιλεγμένες εικόνες φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο των μεταβυζαντινών εικόνων, παρατηρώντας τα θέματα, τις καταβολές, αλλά και την τεχνική της κατασκευής τους. 

 

 

Το μουσείο ζητά από τους συμμετέχοντες στην δράση να στείλουν τα έργα τους στο mail του mbp@culture.gr

 


Τι είναι τα ανθίβολα:

Ο όρος ανθίβολο (από το αντί+βάλλω) χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάθε πρότυπο σχέδιο που είχε ο ζωγράφος προκειμένου να αναπαράγει τα διάφορα εικονογραφικά θέματα. Τον όρο καθιέρωσε ο Διονύσιος εκ Φουρνά τον 18ο αι., στο έργο του

«Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης», όπου μπορούμε να βρούμε και οδηγίες για την τεχνική κατασκευής αλλά και χρήσης των ανθιβόλων. Τα ανθίβολα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους μεταβυζαντινούς χρόνους αρχικά στην Κρήτη και τις βενετοκρατούμενες περιοχές αλλά σιγά σιγά, λόγω και της καθιέρωσης του χαρτιού ως υλικού σχεδίασης, διαδόθηκαν ευρέως σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Τα ανθίβολα αποτελούσαν βασικά εργαλεία της δουλειάς ενός ζωγράφου γι’ αυτό καιμεταβιβάζονται είτε μέσω κληρονομιάς, πώλησης ή ανταλλαγής από ζωγράφο σε ζωγράφο. Διακρίνονται σε 1) έκτυπα 2) διάτρητα και 3) ελεύθερα σχέδια-σπουδές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου