Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από διεθνείς οργανισμούς για τη τύχη της πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Αφγανιστάν τώρα που ο έλεγχος της χώρας περνά στα χέρια των Ταλιμπαν. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Καμπούλ, στο οποίο είχε γίνει και μεγάλη δωρεά από το Ελληνικό Κράτος για την ανακατασκευή και την λειτουργία του. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των πολύτιμων εκθεμάτων του υπάρχουν και σημαντικά έργα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
H τραγική καταστροφή των Βούδων του Μπαμιάν τον Μάρτιο του 2001, η οποία
μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, οδήγησε σε μια παγκόσμια αναγνώριση της ανάγκης
προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο.
Την ανησυχία του εξέφρασε σε ανακοίνωσή του το ICOM «ιδιαίτερα για τις απειλές που αντιμετωπίζει ο άμαχος πληθυσμός και οι άνδρες και οι γυναίκες του Αφγανιστάν που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προστασία της πλούσιας και ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του ιστορικού έθνους».
Από την πλευρά της η UNESCO καλεί την παγκόσμια κοινότητα να προστατεύσει τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν.Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της UNESCO Thomas Mallard «Η UNESCO παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και συντονίζει τις ενέργειές της με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες στο σύστημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού». Επιτακτική είναι η ανάγκη της διάσωσης αφού «η πλούσια και ποικίλη κληρονομιά στο έδαφος του Αφγανιστάν έχει εξαιρετική αξία για την ανθρωπότητα. Και αυτή η κληρονομιά πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο Thomas Mallard.
Αρχαιολόγοι την περίοδο των Ταλιμπάν συγκέντρωναν σπασμένα και
θρυμματισμένα αντικείμενα που είχαν μείνει μετά από κάθε επιδρομή των Ταλιμπάν
και τα έκρυψαν γύρω από το μουσείο. Πηγή : bbc.com
Η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν περιλαμβάνει το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στο Γκάζνι, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO - ο μιναρές και οι αρχαιολογικοί χώροι στο Jam, καθώς και το πολιτιστικό τοπίο και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην κοιλάδα Bamiyan.
Η τοποθεσία
Topdara κοντά στο Charikar στην επαρχία Parwan, χτίστηκε γύρω στον 4ο αιώνα
μ.Χ. Από το 2016 ο Οργανισμός Συμβουλευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του
Αφγανιστάν (ACHCO) αποκαθιστά τους χώρους της τεράστιας στούπας (μια ιερή
κατασκευή από τη Βουδιστική εποχή.)
|
Έκκληση κάνει το ICOM για σεβασμό στην ακεραιότητα των μουσείων, των συλλογών τους και των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και των επαγγελματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς που διατηρούν και προστατεύουν αυτήν την πλούσια υλική και άυλη κληρονομιά με εμπιστοσύνη σε όλους τους Αφγανούς χωρίς διάκριση εθνικότητας , φύλο ή πολιτική γνώμη.
Ο οργανισμός ζητά από τις αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για την προστασία της κληρονομιάς ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και στα πρωτόκολλά της, καθώς και στη Σύμβαση της UNESCO 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή και μεταβίβαση της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.
Τα παθήματα του παρελθόντος
Βλέποντας τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, το ICOM υπενθυμίζει τις οδυνηρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο λαός του Αφγανιστάν τις τελευταίες δεκαετίες για να προστατεύσει το παρελθόν του. Πολλοί άνδρες και γυναίκες που επιδιώκουν να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους. Εγκληματικές οργανώσεις έχουν επωφεληθεί από την πώληση λεηλατημένων και παράνομα ανασκαμμένων αφγανικών πολιτιστικών αντικειμένων και οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές.
Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν: Πρακτικά του
Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, Νοέμβριος
2014
«Ασπίδα» προσπάθησε να δημιουργήσει το ICOM μαζί με πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς. Στη δεκαετία του 1990, το ICOM φιλοξένησε εργαστήρια για την ανάδειξη της κληρονομιάς που λεηλατήθηκε από τα μουσεία και τη δεκαετία του 2000 δημοσίευσε έναν Κόκκινο Κατάλογο Πολιτιστικών Αντικειμένων σε κίνδυνο για το Αφγανιστάν. Οι προσπάθειες του ICOM και της κοινότητας των μουσείων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από το Αφγανιστάν και την ευαισθητοποίηση εξακολουθούν να είναι ορατές.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι στις 29 Μαΐου 2019 , οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον
Μιναρέ του Τζαμ του 12ου αιώνα και σκότωσαν 18 Αφγανούς υπαλλήλους ασφαλείας
που είχαν καθήκον να προστατεύσουν το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πηγή: https://theantiquitiescoalition.org/
Η καταστροφή συμβαδίζει με την οργανωμένη λεηλασία και διακίνηση αρχαιοτήτων από τους Ταλιμπάν και άλλες οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες που συνδέονται με διάφορες μαχητικές δυνάμεις. Οι ειδικοί φοβούνται εδώ και καιρό ότι αυτές οι λεγόμενες «αρχαιότητες αίματος» διατίθενται σε ανυποψίαστους αγοραστές στην αγορά τέχνης. Ήδη στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν κατασχέσει και επαναπατρίσει μια σειρά αφγανικών αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν από τους Ταλιμπάν, ενώ άλλες περιπτώσεις ερευνώνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου