Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Διεθνές Συνέδριο: Communicating the Past: Museum theatre and live interpretation στο Πάντειο

 




Γιατί χρειαζόμαστε τη ζωντανή ερμηνεία και ποιες μορφές είναι καλύτερες; Γιατί έχει σημασία το μουσειακό θέατρο; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ μουσειακού θεάτρου και ζωντανής ερμηνείας; 


Η θεωρία και οι εφαρμογές του μουσειακού θεάτρου και της ζωντανής ερμηνείας σε μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 21 Μαϊου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην ΑθήναΔεν θα υπάρχει ψηφιακή αναμετάδοση. 

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Μουσειακού Θέατρου (International Museum Theatre Alliance Europe – IMTAL Europe) και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με την υποστήριξη της Εταιρίας Μουσειακού Θεάτρου Heterotopia. Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική. Δεν θα υπάρχει μετάφραση. 

Ερωτήματα που θα τεθούν:

 Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ευαίσθητα ζητήματα και να αναστοχαστούμε τη διαφορετικότητα;

 Πώς μπορεί η ζωντανή ερμηνεία να αντιμετωπίσει καλύτερα τα στερεότυπα και να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία;

 Πώς τοποθετούνται τα μουσεία σε σύγχρονα ζητήματα και πώς οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτά οι ερμηνεύτριες/ές; 

Ποια εκδοχή του παρελθόντος θέλουμε να παρουσιάσουμε;

 Πώς διαφέρουν οι συνθήκες εργασίας στο πεδίο της ζωντανής ερμηνείας από χώρα σε χώρα; 
Υπάρχουν μορφές που διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Πώς συνδεόμαστε με το κοινό μας; 
Πώς παραμένουμε επίκαιροι/ες; 
Ποιες προκλήσεις έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια;
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μουσειακό θέατρο για να θέσουμε σύγχρονα ζητήματα σε ένα ιστορικό πλαίσιο; Και πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Αυτή η θεματική εξετάζει τη ζωντανή ερμηνεία και το μουσειακό θέατρο ως εργαλεία για την αντιμετώπιση της αλλαγής και της αβεβαιότητας, αλλά και ως έναν τρόπο ενίσχυσης της συμμετοχής των επισκεπτών/ριών σε περιόδους κρίσεων. Επικεντρώνεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο η ζωντανή ερμηνεία και το μουσειακό θέατρο μπορούν να βοηθήσουν μουσεία και τόπους πολιτισμικής αναφοράς να παραμείνουν στην επικαιρότητα και να συμμετέχουν πιο ενεργά σε τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

 

 Πώς μπορώ να εγγραφώ στο συνέδριο;

Για τη διαχείριση της διαδικασίας εγγραφής χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα Eventbrite. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο συνέδριο, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής: https://www.eventbrite.co.uk/e/communicating-the-past-conference-athens-2022-tickets-239149110427

Σημείωση: Όσοι/ες δεν είναι μέλη του IMTAL θα αποκτήσουν αυτόματα ατομική συνδρομή για 1 έτος (2022) με την εγγραφή τους στο συνέδριο.

Οι εγγραφές γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας. Οι αποδείξεις θα αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καταχωρίσατε στην παραπάνω φόρμα. Κάνοντας κλικ στο κουμπί "Εγγραφή", επιβεβαιώνετε ότι όλες οι πληροφορίες που παρέχετε είναι σωστές. Πιθανώς να υπάρχει διαθέσιμος μικρός αριθμός εισιτηρίων για το συνέδριο ή/και για την εκδρομή την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, αλλά δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου:
https://www.eventbrite.se/e/communicating-the-past-conference-athens-2022-tickets-239149110427

Οργανωτική επιτροπή

  • Ανδρομάχη Γκαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα)
  • Φωτεινή Βενιέρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο & διδάσκουσα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ (Ελλάδα)
  • Rebecca Shelley, Heterotopia εταιρία μουσειακού θεάτρου (Ελλάδα)
  • Thomas Aune Olsen, IMTAL-Europe (Νορβηγία)
  • Jack Veldman, πρόεδρος IMTAL Europe (Ολλανδία)
  • Angela Pfenninger, IMTAL Europe (Γερμανία)

Επιστημονική επιτροπή

  • Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια μουσειολογίας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Wolfgang Hochbruck, καθηγητής Βορειο-Αμερικανικών σπουδών με ειδίκευση στο μουσειακό θέατρο, Freiburg University (Γερμανία)
  • Dr Catherine Hughes, Conner Prairie, Διευθύντρια Τμήματος Μουσειακού Θέατρου και Έρευνας, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μουσειακού Θεάτρου (IMTAL US, Η.Π.Α.)
  • Dr Peter Inker, Colonial Williamsburg (ΗΠΑ)
  • Dr Yvonne Lammers, Διευθύντρια, Prehistorisch Dorp (Ολλανδία)
  • Scott Maggelsen, αναπληρωτής καθηγητής θεατρικών σπουδών, Bowling Green State University (ΗΠΑ)
  • Νίκη Νικονάνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσειοπαιδαγωγικής και ιστορίας της τέχνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα)
  • Ιουλία Πιπινιά, επίκουρη καθηγήτρια θεατρικών σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
  • Γιώργος Βαβουρανάκης, αναπληρωτής καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου