Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

To Maison Carrée της Nîmes θα είναι υποψήφιο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 



Οι Γάλλοι ως γνωστόν είναι περήφανοι για τον Πολιτισμό τους, αλλά όπως αποδεικνύεται όχι μόνο  για τις αμιγώς επαναστατικές αρχές που έμειναν στην Ιστορία αλλά και για το ρωμαϊκό παρελθόν του τόπου τους. Με αφορμή της έναρξης της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο δήμαρχος της Nîmes Jean-Paul Fournier, υποστηρίζει την υποψηφιότητα αυτού του αριστουργήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής.  Συγκεκριμένα, η Γαλλία θα παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για το Maison Carrée της Nîmes στην σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής,  έναν δυναστικό ναό που χτίστηκε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αυγούστου, και αφιερώθηκε στους προφανείς κληρονόμους του, τους εγγονούς και τους υιοθετημένους γιους του: τον Κάιο και τον Λούκιο Καίσαρα. Η φινέτσα και ο πλούτος των διακοσμήσεών του, η μεγάλη ζωφόρος του που κοσμείται με φυλλώματα, η κομψότητα των αυλακωτών κιόνων του, η αφθονία των κορινθιακών κιονόκρανων, για να μην αναφέρουμε τη φωτεινότητα του όμορφου ασβεστόλιθου, καθιστούν αυτό το μνημείο, το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, ένα πραγματικό διαμάντι της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Εκτιμάται ότι αποτελεί μνημείο- μάρτυρα μιας σημαντικής στιγμής στην ιστορία της Ρώμης, όταν η Δημοκρατία έγινε Πριγκιπάτο και εγκαθίδρυσε μια δυναστική αυτοκρατορική λατρεία για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της αυτοκρατορίας. Η εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική του ναού της εκφράζει όχι μόνο το μεγαλείο της δύναμης της Ρώμης, αλλά και την ειρήνη και την αρμονία που σηματοδότησε την έλευση μιας περιόδου σταθερότητας και ευημερίας σε ολόκληρη την αυτοκρατορία: την Pax Romana, μια κοινή ειρήνη που διήρκεσε αρκετούς αιώνες.

 

Ο σκοπός και η λειτουργία του ναού παρέμειναν μυστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι που ένας μελετητής της περιοχής από την εποχή του Διαφωτισμού, ο Jean-François Séguier, αποκρυπτογράφησε την επιγραφή που εμφανιζόταν στην πρόσοψη του μνημείου εντοπίζοντας τις οπές όπου είχαν σφραγιστεί τα αρχικά χάλκινα γράμματα. Αυτό αποκάλυψε την αφιέρωση του ναού στους ύπατους: Caius και Lucius Caesar, οι οποίοι περιγράφονται ως "principes iuventutis" πρίγκιπες της νεότητας. Ιστορικά, η ονομασία «τετράγωνο σπίτι» προήλθε από τον Μεσαίωνα- μέχρι τον 16ο αιώνα, ένα ορθογώνιο αναφερόταν ως μακρύ τετράγωνο και χρησιμοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου ως ιδιωτική κατοικία, μοναστηριακή εκκλησία του μοναστηριού των Αυγουστίνων, προξενείο, μουσείο τέχνης και αρχαιολογίας, το μνημείο κατατάχθηκε το 1840 στον πρώτο κατάλογο των ιστορικών μνημείων από τον Prosper Mérimée, τότε Γενικό Επιθεωρητή Ιστορικών Μνημείων, ο οποίος θα γινόταν ο διάσημος συγγραφέας της Carmen, που μεγεθύνεται από την όπερα του Bizet, τόσο αγαπητή στις καρδιές των κατοίκων της Νιμ, ώστε συχνά παίζεται στις μεγαλοπρεπείς αρένες, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

πηγή : Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου