Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

ΡΩ. στην άκρη του Χρόνου: Μια τελετουργική παράσταση μουσικού θεάτρου στα Νεώρια των Οινιαδών




Στα Νεώρια του αρχαιολογικού χώρου των Οινιαδών παρουσιάζεται στις 30 και 31 Ιουλίου η παράσταση «ΡΩ. στην άκρη του Χρόνου», μια πολυσύνθετη δημιουργία μουσικού θεάτρου από την Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ της Νέας Ιωνίας Βόλου. Με δεκατριμελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, εικοσαμελή μεικτή χορωδία και έντεκα ηθοποιούς, η παράσταση συνθέτει ένα τελετουργικό ταξίδι όπου η παράδοση συναντά το σήμερα, αναζητώντας το νόημα της ανθρώπινης αντοχής και της συλλογικής ελπίδας.


Η Ρω ως σύμβολο αγάπης και αντίστασης

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον στίχο του Μενάνδρου «Ὡς χαρίεν ἔστ’ ἄνθρωπος, ἂν ἄνθρωπος ᾖ» και από την εμβληματική μορφή της Κυράς της Ρω. Στο δραματουργικό σύμπαν της Αναστασίας Αντωνακάκη, η Ρω γίνεται ο Φύλακας της Αγάπης, μια μορφή που στέκεται στην άκρη του Χρόνου, λίγο πριν τελειώσει ο κόσμος, για να προστατεύσει ό,τι ενώνει τους ανθρώπους. Δίπλα της ο Χορός, ως συλλογική φωνή, εκφράζει φόβο, χαρά, ελπίδα και τον διάλογο με την κοινωνία, σε μια εποχή όπου ο πόλεμος –ορατός και αόρατος– μαίνεται παντού.


Τελετουργία ειρήνης μέσα από μουσική και λόγο

Η Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο ηχητικό και σκηνικό περιβάλλον, όπου η μουσική παράδοση συνομιλεί με σύγχρονες θεατρικές φόρμες. Η παράσταση λειτουργεί ως τελετουργία ειρήνης, μια συλλογική υπενθύμιση ότι η αγάπη χρειάζεται φύλακες, ότι η ανθρώπινη ευθραυστότητα μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη και ότι η τέχνη παραμένει ένας από τους πιο ουσιαστικούς τρόπους αντίστασης απέναντι στη βία και την απώλεια.


Οι συντελεστές της παράστασης

Την Ορχήστρα και Χορωδία ΙΩΝΙΑ διευθύνει η Κορνηλία Φραγκογιάννη, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΙΩΝΙΑΣ έχει ο Νεκτάριος Δεμελής. Το κείμενο, τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια κίνησης υπογράφει η Αναστασία Αντωνακάκη, με τη Βούλα Τουλούδη στη διεύθυνση παραγωγής. Σολίστ είναι οι Αλεξάνδρα Σάββα, Ασημίνα Σάββα, Μαρκέλα Καραπτσιά και Δημήτρης Μαμούρης. Στον κεντρικό ρόλο της ΡΩ εμφανίζεται η Ελένη Βαγιοπούλου. Η παραγωγή πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ ΙΩΝΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου