Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

Γιανγκίνι, ένα βιβλίο-ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία του 20ού αιώνα

 



Ένα μυθιστόρημα που συνδέει την προσωπική και οικογενειακή ιστορία με τις δραματικές μεταβολές του 20ού αιώνα παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη. Το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Καραμανώλη παρακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας από τη Λέσβο μέσα σε περιόδους πολέμου, προσφυγιάς, κοινωνικών ανακατατάξεων και ιστορικών συγκρούσεων.

Το βιβλίο παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης στις 17 Αυγούστου, φωτίζοντας τη διαδρομή μιας οικογένειας μέσα στις μεγάλες ανατροπές του 20ού αιώνα. Η εκδήλωση αναδεικνύει τη μνήμη του Μανταμάδου και τη Λέσβο ως τόπους βαθιάς ιστορικής και κοινωνικής αναφοράς.

Το «Γιανγκίνι»κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει στη δίνη της Ιστορίας

Η αφήγηση εκτείνεται από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο και τη μετανάστευση, φωτίζοντας τη σχέση ανάμεσα στη μεγάλη Ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων.Οι ήρωες ταξιδεύουν από τη Λέσβο και τη Μακεδονία έως τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί τους μνήμες, απώλειες, σχέσεις και προσδοκίες. Η συγγραφέας συνδυάζει φανταστικούς χαρακτήρες με πραγματικά ιστορικά πρόσωπα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μνήμη του Μανταμάδου και της Λέσβου.


Η εκδήλωση και οι ομιλητές

Την παρουσίαση διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης και οι Εκδόσεις Ταξιδευτής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:


  • Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, εκπαιδευτικός και δρ. Θεολογίας ΑΠΘ
  • Στρατής Μπαλάσκας, δημοσιογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου Περγαμηνών Λέσβου
  • Δήμητρα Πασπαλά, γεωπόνος και συγγραφέας


Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Εριφύλη Χιωτέλλη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, και ο Γιάννης Παυλής, γραμματέας Σύμπραξης & Επικοινωνίας στο Αιγαίο.


Μουσική παρουσία και συντονισμός

Η εκδήλωση θα έχει και μουσικό χαρακτήρα, με τον Στρατή Καζαντζή στο σαντούρι και το τραγούδι και τον Χρήστο Κονσολάκη στην κιθάρα. Τον συντονισμό αναλαμβάνει ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος.


Φορείς υποστήριξης

Την εκδήλωση υποστηρίζουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, η Σύμπραξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο, ο Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας» και η Κοινότητα Μανταμάδου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου