Στην άκρη της Θηρασίας, εκεί που το ηφαιστειακό χώμα κρατά μυστικά αιώνων, η γη άνοιξε για να αποκαλύψει κάτι περισσότερο από κεραμικά και σφραγίδες. Αποκάλυψε τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να αποτυπώσει σκέψη, τα πρώτα βήματα προς τη γέννηση της γραφής στο Αιγαίο.
Ανασκαφή στη Θηρασία και το εύρημα που αλλάζει την ιστορία
Η ανασκαφή στον προϊστορικό οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία, από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έφερε στο φως ένα μεγάλο πιθάρι με δύο σφραγίσματα στη λαβή του, τα THS.1 και THS.2. Τα αποτυπώματα έγιναν πριν το ψήσιμο του αγγείου, με πηλό από τη Νάξο, γεγονός που υποδηλώνει εμπορικές και πολιτισμικές επαφές μεταξύ των νησιών κατά την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2700–2300 π.Χ.).
Πρώιμη γραφή και σύνδεση με τις μινωικές παραδόσεις
Ο ερευνητής Μηνάς Τσικριτσής συσχέτισε τα σύμβολα των σφραγισμάτων με την Κρητική Ιερογλυφική και τη Γραμμική Α, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρώιμη μορφή αυτών των συστημάτων. Τα σύμβολα του THS.1, σε παρατακτική διάταξη, αποτελούν την αρχαιότερη μαρτυρία για την εμφάνιση γραφής στον αιγαιακό χώρο, ενώ το THS.2 εντάσσεται στην παράδοση της αιγαιακής σφραγιδογλυφίας.
Η Νάξος ως πηγή και το δίκτυο ανταλλαγών του Αιγαίου
Η πετρογραφική ανάλυση του κεραμικού θραύσματος από τη μεταδιδάκτορα Γ. Κορδατζάκη δείχνει ότι η Νάξος ήταν πιθανή πηγή των πρώτων υλών και ίσως και του ίδιου του αγγείου. Το εύρημα εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο θαλάσσιων ανταλλαγών του Αιγαίου, όπου τα σφραγίσματα λειτουργούσαν ως δηλωτικά ταυτότητας, προέλευσης ή περιεχομένου.
Πολιτισμική σημασία και η εξέλιξη της γραφής
Ο καθηγητής Κ. Σμπόνιας τόνισε ότι τα σύμβολα της Θηρασίας δεν εντάσσονται σε γνωστό σύστημα γραφής, αλλά μαρτυρούν έναν προηγμένο πολιτισμό που ήδη στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. χρησιμοποιούσε σφραγίδες ως μέσο επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα άγνωστο έως τώρα βήμα προς τη δημιουργία της γραφής, που θα αποκρυσταλλωθεί αργότερα στη Μινωική Κρήτη.
Πηγή :enikos.gr, https://ionio.gr/gr/news/32831/#53521-frontent-IU-ng-32831-86313-2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου