Επιστημονικό Συμπόσιο «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην πνευματική ζωή της νεότερης Ελλάδας» που διοργανώνει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας στις 30 Απριλίου. Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Excelixi A.E. της Τράπεζας Πειραιώς Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και αναμένεται να αναδείξει τον πλούτο και την συμβολή των προσφύγων στο νεοελληνικό Πολιτισμό.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Κηφισιάς και πρόεδρος ΚΕΜΜΕ, Νίκος Γ. Χιωτάκης και ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
Το θέμα "Η πνευματική κληρονομιά της Μικράς Ασίας στο νεοελληνικό πολιτισμό" θα αναπτύξει ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, δρ. Θεατρολογίας Παν/μίου Αθηνών, φιλόλογος, κριτικός, ενώ η κ. Έρη Σταυροπούλου, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών θα μιλήσει για τους "Πρόσφυγες και η λογοτεχνία". Μια άλλη πτυχή θα παρουσιάσει ο ιστορικός Τέχνης Σπύρος Μοσχονάς, αναφερόμενος στην ομιλία του με τίτλο «Εμένα το γραφτό μου ήτανε να γεννηθώ στην Ανατολή»: Mικρασιάτες εικαστικοί καλλιτέχνες και η συμβολή τους στη νεοελληνική τέχνη».
Το θέμα «Φώτης Κόντογλου. Η νοσταλγία της Ανατολής ως πηγή δημιουργίας» θα αναλύσει ο ομ. καθ. Ιστορίας της Τέχνης Παν/μίου Αθηνών, Νίκος Ζίας. Για την προσωπικότητα του "Διαμαντή Διαμαντόπουλου: Ένας παραμυθάς της Ανατολής αφηγείται τη σκοτεινή ιστορία του σώματος" θα μας φωτίσει ο επικ. καθ. Παν/μίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης.
Η Xρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, καθ. Θεατρολογίας-Ιστορίας του Θεάτρου Παν/μίου Αθηνών θα αναδείξει τους "Μικρασιάτες συγγραφείς και θεατράνθρωποι: Η συμβολή τους στο νεοελληνικό θέατρο". Θα ακολουθήσει ο Σταύρος Θ. Ανεστίδης, ιστορικός, δ/ντής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με την ανάπτυξη του θέματος "Η συμβολή των Μικρασιατικών Χρονικών στη μελέτη των εκπαιδευτικών πραγμάτων στη Σμύρνη". Βουτιά στο ιστορικό υλικό θα μας προσφέρει ο Γιώργος Κούζας, λαογράφος που θα παρουσιάσει ντοκουμέντα από την "Μικρασιατική Ηχώ: Διαθλάσεις της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών. Μια αρχειακή και μια εθνογραφική προσέγγιση". Ακόμη μια πτυχή της συμβολής θα φέρει στην επιφάνεια ο Ανδρέας Μπαλτάς, καθ. Φυσ. Αγωγής – πολιτικός επιστήμων με το θέμα "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ανάπτυξη του νεότερου ελληνικού αθλητισμού". Τις μαύρες μέρες της καταστροφής και την ζωή τους στην μητέρα πατρίδα θα περιγράψει ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος στην ομιλία του "Η περιπετειώδης υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο ρόλος του Τύπου". Τέλος , ο Λάμπρος Λιάβας, καθ. Μουσικολογίας Παν/μίου Αθηνών θα αναφερθεί στην "Μουσική παράδοση των προσφύγων". Καλλιτεχνικά θα πλαισιώσουν την εκδήλωση οι γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου του ΚΕΜΜΕ Νέας Ερυθραίας.
ν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου