Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Tετράς η ξακουστή του Πειραιώς στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ


 Οι μορφές των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή παραμένουν χαραγμένες στην μνήμη των κατοίκων του Πειραιά και όλης της Ελλάδας. Τα  ομορφότερα τραγούδια μιας εποχής που έμεινε στην ιστορία ως Πειραιώτικο Ρεμπέτικο θα  ακουστούν στην Πέτρινη Αποθήκη στην προβλήτα του ΟΛΠ [Πύλη Ε2] την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιουνίου. Tην εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ  που παρουσιάζουν την μουσική παράσταση «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου.

Στον Πειραιά, στο τόπο όπου γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι και στην Πέτρινη Αποθήκη στον ΟΛΠ, ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, θα ξαναζωντανέψει η ιστορία:
Ήταν γύρω στο 1934 όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης μαζί με τρείς φίλους του μουσικούς – διαφορετικού ύφους ο καθένας – τον Γιώργο Μπάτη, τον Ανέστη Δελιά και τον Στράτο Παγιουμτζή φτιάχνουν ένα πρωτοποριακό για την εποχή σχήμα που ονομάστηκε «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» και η οποία με μπουζούκια και μπαγλαμάδες άλλαξαν τον ήχο της μουσικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου είδους: το πειραιώτικο ρεμπέτικο. 
Στην μουσική παράσταση τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Στέλιος Βαμβακάρης, Γιάννης Κούτρας, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης και οι Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή , Σταύρος Μερμήγκης και Αλέξανδρος Τσώτσης.
Στη διάρκεια της παράστασης θα διαβαστούν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του 2013 που εξέδωσε το «Λιμάνι της Αγωνίας» με τίτλο «Πόλη Μεταναστών και Προσφύγων», το ημερολόγιο του 2006 «Ο Πειραιάς και το Ρεμπέτικο Τραγούδι: στοιχεία και κείμενα του ερευνητή του ρεμπέτικου Σπύρου Παπαϊωάννου» και αποσπάσματα από την «Αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη» της Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου