Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ταξιδέψτε στον χρόνο με την Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά



Ένας αρχαιολόγος φέρνει στην επιφάνεια το λείψανο μιας πριγκιποπούλας, μια όμορφη καλοαναθρεμμένη αρχοντοπούλα της Δυτικής Ευρώπης που βρέθηκε στα παλάτια, στα μοναστήρια, και στα αρχοντικά του απροσπέλαστου Μυστρά κατά την μεσαιωνική περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Ο Γιώργος Λεονάρδος ξέρει να σμιλεύει τόσο καλά τις ιστορίες όπως ο γλύπτης περίτεχνα το μάρμαρο. Με μια κατάδυση του στην ιστορία αναδύεται στην επιφάνεια της λογοτεχνίας ένα κόσμημα που κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια θέλει να το φορά για πάντα στην ψυχή του/της.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

 Τα ιστορικά του μυθιστορήματα αγγίζουν κάθε ευαίσθητη χορδή μας και ωθούν να αφεθούμε να στα κύματα των γλαφυρών αφηγήσεων του. Στο παλαιότερο έργο του  "Η ωραία κοιμωμένη του Μυστρά", το οποίο αναζητούσα καιρό, θαύμασα για ακόμη μια φορά την τέλεια απόδοση της εποχής που αναφέρεται- σε αυτή την περίπτωση λίγο πριν το τέλος της βυζαντινής ιστορίας με την πτώση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μέσα από μια ψυχική προσέγγιση της ηρωίδας του, που έπαιξε ρόλο στην πορεία του ιστορικού ρου μάλλον άθελά της, συνθέτει ψηφία ψηφίδα το πολιτικοκοινωνικό μωσαϊκό τη κοινωνίας του Μυστρά αλλά και της κατακερματισμένης πλέον αυτοκρατορίας .
Η Κλεόπα, μια  αρχοντοπούλα από το Ρίμινι της Ιταλίας,  παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Β΄ Παλαιολόγο, αδελφό του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ και του Κωνσταντίνου ΙΑ΄, που έπεσε με την Άλωση της Πόλης.
Το συνοικέσιο επέβαλε η οικογένειά της και ο ξάδελφος της πάπα Μαρτίνου Ε΄, ο οποίος έβλεπε -όπως και οι προγενέστεροί του- το γάμο αυτό ως μέσο επέκτασης της θρησκευτικής εξουσίας του στην Ανατολή, ενώ η οικογένεια των Παλαιολόγων προσέβλεπε σε μια συμμαχία εναντίον της τουρκικής απειλής. Η Κλεόπα ήρθε στο Μυστρά και συμβάλλει με την προσωπικότητά της στην ανάπτυξή του και στη δημιουργία της χρυσής εποχής του, όταν συνέρρεαν εκεί φιλόσοφοι, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και άλλοι λάτρεις των γραμμάτων και των τεχνών βρίσκοντας τόπο για την έκφρασή τους.
Η  ζωή της Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα δεν παρουσιάζονται σε μια ευθύγραμμη πορεία όπως θα περίμεναν οι αναγνώστες, αλλά σπονδυλωτά, μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων του 
περιβάλλοντός της, δίνοντας την αίσθηση ότι παρακολουθείς ντοκιμαντέρ. Φυσικά, ο Γιώργος Λεονάρδος άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στην ιστορία των Παλαιολόγων για τους οποίους έχει γράψει άλλα τρία βιβλία και ένα για την Σοφία Παλαιολογίνα. Η πρόθεση του ήταν μέσα από γλαφυρές περιγραφές να αναστήσει το πνεύμα του ιδιαίτερου τόπου που για τους μακρινούς ταξιδιώτες έμοιαζε με απόμακρο βράχο, ενώ μέσα στην καστροπολιτεία του έβραζε σαν χύτρα η πνευματική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Πλήθωνα Γεμιστό. Ο τελευταίος μάλιστα πίστευε ότι η Πελοπόννησος ήταν ο χώρος που βρίσκονταν τα πιο καθαρά ελληνικά γένη- οι αρχοντικές οικογένειες των Ελλήνων.
Αφεθείτε στο θρόισμα των σελίδων του μυθιστορήματος και θα σας μεταφέρει στα πέτρινα μονοπάτια του Μυστρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου