Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό "Γ.ΑΒΕΡΩΦ" γιορτάζει με έργα κλασικής μουσικής!

Πριν 70 χρόνια την 17η Οκτωβρίου το Θωρηκτό "Γ.ΑΒΕΡΩΦ" έφερνε την εξόριστη τότε Ελληνική Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού ιστορικού γεγονότος, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες των Ναυαρχικών Διαμερισμάτων και του Καρρέ των Αξιωματικών στους επισκέπτες. Στο ταξίδι αυτό θα μας συνοδεύουν με έργα κλασικής μουσικής η πιανίστα Αντιγόνη Μηλιώρη, η βιολονίστα Νατάσσα Μηλιώρη και η βιολοντσελίστα Τατιάνα Θεολόγου, η πιανίστα Χριστίνα Καραμαλτίδου καθώς και τα μέλη της METROPOLITAN SYMPHONY ORCHESTRA OF ATHENS,Ζαραφωνίτης Μανώλης, Αυγουστίνος Μουστάκας, Κάτια Καμινσκάγια, Αλεξάνδρα Φώτου,Τάνια Άλτη, Μαρία Ορφανού, Γιάννης Παϊβανάς, Νίκος Παϊβανάς και Γεωργία Παϊβανά (βιολί).
Ο Υποναύαρχος(Ο) Σ.Μανωλάς ΠΝ, αφηγείται:«Είχε πλέον σημάνει η ποθητή ώρα. Ο ΑΒΕΡΩΦ επικεφαλής του κυρίου μέρους της ναυτικής δυνάμεως απέπλευσεν από τον Πόρον την μεσημβρίαν της 17ης Οκτωβρίου. Η ιστορική ελληνική Ναυαρχίς, όπου Κυβερνήτης ήταν, κατ’ευτυχιν σύμπτωσιν ο υιός του ενδόξου Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, έπλεεν υπερήφανος, για να τερματίσει την έντιμη θητεία της αίγλης μίας ακόμη καλλινίκου επιστροφής. Ολἰγον κατόπιν, το φωτεινό απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο απόδημος Στόλος, μετά μακράν αλλά ένδοξον απουσίαν, ηγκυροβόλει θριαμβευτικώς εις την αγκάλην του Φαλήρου. Ερρίγησαν τα νερά της Σαλαμίνος και η ως τότε δουλωμένη Πατρίς, ύστερα από δάκρυα πολλά θλίψεως, υπεδέχετο την απελευθέρωσιν με νέα δάκρυα χαράς όπως και τα νικηφόρα της πλοία…» 
Την επομένη το πρωί η Ελληνική Κυβέρνηση αποβιβαζόταν στον ορμίσκο του Αγ. Γεωργίου, του ΑΣ ακολουθούντος εν μέσω λαϊκού ενθουσιασμού και πάνδημης συγκινήσεως ανήλθαν στην Αθήνα και επί του Ιερού Βράχου των Ελλήνων, έγινε έπαρση της Ελληνικής Σημαίας.
«Πρώτη πράξις του Πρωθυπουργού της ελευθέρας Ελλάδος ήταν να επισφραγίση την δικαίωσιν της Ιστορίας. Εις την Ακρόπολιν, την οποίαν είχον βαρύτατα σκιάσει κατά την κατοχήν βάρβαρα χρώματα, ύψωνε το Ιερόν Σύμβολον της Πατρίδος. Εξαίσια ήτο η στιγμή. Θείον το όραμα. Η Κυανόλευκος, εις την γαλανήν διαφάνειαν του αττικού ουρανού ανέμιζεν επάνω από το αρχαίο και νέον θαύμα και με χαρμόσυνους κυματισμούς εχαιρέτιζε την Ελληνικήν Ελευθερίαν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου