Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου


Η Ζωή και η δράση ενός από τους πρώτους Έλληνες 

που πέταξαν στους αιθέρες! 


Τα κατορθώματα ενός ανθρώπου, που έγινε θρύλος για την απαράμιλλη γενναιότητα του, ξαναζωντανεύουν μέσα από το ιστορικό αφήγημα "Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου", της φιλολόγου - ευρωπαιολόγου Αντιγόνης Καμπέρου.      
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, η συγγραφέας, μικρανηψιά του πιλότου ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων, τόνισε πως "ο Δημήτριος Καμπέρος ξαναπετάει με τα φτερά αυτού του βιβλίου. Υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος, θρύλος για τα κατορθώματα του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. 



Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 


Η μόνη του "τρέλα" ήταν η περιφρόνηση του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να
κατακτήσει τους αιθέρες". 
Όπως ανέφερε η κ. Καμπέρου, ιπτάμενες εφορμήσεις πάνω από τα κεφάλια Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών, αλλά και επικίνδυνα ακροβατικά σηματοδότησαν τον ατίθασο

χαρακτήρα του Δημητρίου Καμπέρου, αλλά συνάμα την εργατικότητά του, το ακούραστο πνεύμα του και το πηγαίο του χιούμορ. 
Εξαιτίας των ριψοκίνδυνων ακροβατικών του στον αέρα, που έκοβαν την ανάσα του μαγεμένου πλήθους, ο πρώτος Έλληνας στρατιωτικός αεροπόρος έμεινε στην ιστορία με την έκφραση “τρελοκαμπέρος”, την οποία χρησιμοποιούμε ακόμη στη γλώσσα μας προκειμένου να χαρακτηρίσουμε τον ριψοκίνδυνο άνθρωπο.
Ο υδραϊκής καταγωγής Πειραιώτης αεροπόρος (γεννήθηκε το 1885 και έφυγε από την ζωή το 1942) μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο, τύπου Henri Farman, σε υδροπλάνο, το 1912, καταρρίπτοντας παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στη διαδρομή Ύδρα - Φάληρο. 
Στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, ο Δημήτριος Καμπέρος εκτελούσε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τον εχθρό,  ρίχνοντας βόμβες χειρός και μετατρέποντας έτσι το αεροσκάφος του σε βομβαρδιστικό, γεγονός πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη. 
"...Τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν για την προσήλωση του στο καθήκον. Παραμένει
ζωντανός στις καρδιές πολλών Ελλήνων και μας θυμίζει τη γενναία ψυχή του Έλληνα ακόμη και στις δύσκολες ώρες..." γράφει χαρακτηριστικά η Αντιγόνη Καμπέρου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την συγγραφή του βιβλίου, η κ. Καμπέρου πραγματοποίησε τετραετή έρευνα στα αρχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, διαβάζοντας τα συγγράματα παλαιών αεροπόρων, αλλά και ακούγοντας τις αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν και αγάπησαν τον ηρωικό αεροπόρο.
Το βιβλίο για την ζωή του σπουδαίου Έλληνα αεροπόρου διατίθεται από τη συγγραφέα στην τιμή των 12 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Αντιγόνη Καμπέρου στα τηλέφωνα 210-8951474 και 6977072211 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση antkambe@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου