Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Το συνέδριο "Αρχαιολογικοί Διάλογοι" φέρνει νέο αέρα

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» κάνουν ποδαρικό με το νέο χρόνο. Ο νέος θεσμός καλεί όλους τους αρχαιολόγους  να συνομιλήσουν με ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες...για τον ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα.
Η συνάντηση- ετήσιο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 9-11 Ιανουαρίου, περιλαμβάνοντας εργαστήρια, εγκαταστάσεις, προβολές, αλλά και "κλασικές" ακαδημαϊκές συνεδρίες, που θα διεξάγονται παράλληλα, τόσο στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης) όσο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ενώ εργαστήρια και συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) και στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136)
Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου θα αναπτυχθούν τα θέματα "Αρχαιότητα και
πόλεμοι της μνήμης" (Προπύλαια, 9.30) . Επίσης θα πραγματοποιηθούν οι κύκλοι "Διάλογοι και προβληματισμοί"(9.30)Συντονισμός: Μιμίκα Κρίγκα και "Από την αναστήλωση στην εμπειρία" (12.00Συντονισμός: Παναγιώτης Δήμας, Ειρήνη Κλημοπούλου, Χριστίνα Νταλταγιάννηκαθώς και "Ο σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος και η ελληνική πραγματικότητα" (Πνευματικό Κέντρο). Την ίδια ημέρα, στην Πλάκα, θα διεξαχθεί συζήτηση ανάμεσα στον Αντώνη Ζώη και τους Γιώργο Βαβουρανάκη, Δημήτρη Πλάντζο και Γιάννη Χαμηλάκη (12.00).
Το απόγευμα της Παρασκευής θα ακολουθήσουν οι συνεδρίες "Μια στρωματογραφία του μίσους. Η αβάσταχτη αρχαιότητα της ελληνικής Ακροδεξιάς"(15.00) και "Η αρχαιολογία και η στροφή προς την ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού" (Προπύλαια 15.30) και "Παραγωγή αρχαιολογικού έργου στην Ελλάδα των αρχών του 21ου αι. με αφορμή τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ" (Πνευματικό Κέντρο 14.30).
Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου τα θέματα που θα απασχολήσουν τους "Διαλόγους" θα είναι "Εφαρμόζοντας την αρχαιολογική εθνογραφία ως κοινωνική παρέμβαση"(9.30) και "Αρχαιολογία και ταυτότητες" (Προπύλαια12.00), καθώς και "Το τραύμα στην αρχαιολογική του εκδοχή" (9.30) και "Η πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο των κοινών αγαθών: συγκριτικές προσεγγίσεις"(12.00). Οι εργασίες στον ίδιο χώρο (Πνευματικό Κέντρο) θα ολοκληρωθούν με δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης: "Αρχαιολογία και κοινωνικά δίκτυα"(17.30) και "Αρχαιότητα και Αριστερά"(17.30).
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο: Διάλογοι μεταξύ
αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, και σύγχρονης τέχνης (για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://archanthart.wix.com/archanthart).(9:30-14:00) Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5)Συντονισμός: Ελεάνα Γιαλούρη.Συμμετέχουν με έργα και εισηγήσεις τους οι: Άρης Αναγνωστόπουλος, Ελεάνα Γιαλούρη, Σοφία Γρηγοριάδου, Βάσκο Δήμου, Δέσποινα Ζευκιλή, Ευθύμης Θέου, Κωστής Καλαντζής, Ευαγγελία Λεδάκη, Nατάσα Μπιζά, Ελπίδα Ρίκου, Πάνος Σκλαβενίτης, Κωστής Σταφυλάκης, Ηώ Χαβιαρά, Γιάννης Χαμηλάκης.
Ακόμη το εργαστήριο: Νοσταλγία, χώρος και χρόνος: απόπειρες νοηματοδότησης του απροσδόκητου, του ανέφικτου και του φαντασιακού.(15:00-19:30)Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136). Συντονισμός: Δέσποινα Νάζου και Δέσποινα Καταπότη. Συζητούν / συμμετέχουν οι Νίκος Ξυδάκης, Δήμος Αβδελιώδης, Μάνος Λαμπράκης, Χριστίνα Κατσάρη, Μιχάλης Μιχαήλ, Αλεξάνδρα Μπούνια, Γιάννης ΧαμηλάκηςΣυμμετέχουν με έργα και εισηγήσεις τους η επιμελήτρια και οι συντελεστές της έκθεσης «Ιt’s all so souvenir to me».
Επίσης θα πραγματοποιηθεί μουσικό δρώμενο από τους Παύλο Παυλίδη και Ορέστης Μπενέκα και  εγκατάσταση: Ήξεραν πως ήξερα πως ήξεραν: αυτή η στιγμή θα διαρκούσε, πιθανώς, περισσότερο απ' αυτούς (Ηρακλής Κοπίτας)17:00-20:00.
 Ολομέλεια: Το μέλλον των Αρχαιολογικών Διαλόγων.20:00-21:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου