Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ημερίδα Θεόφιλος Χάνσεν και Αθήνα

Μερικά από τα πιο όμορφα στολίδια της Αθήνας φέρουν την υπογραφή του. Η αίγλη αυτής της πόλης αναδείχθηκε χάρη στο ταλέντο και το νεοκλασικό ύφος τους. Ημερίδα για τον δημιουργό της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα οποία μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο του αδερφού του, Χριστιανού, αποτελούν την περιβόητη τριλογία, πραγματοποιεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891), ο οποίος σχεδίασε μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια του 19ου αιώνα στην Αθήνα και τη Βιέννη διοργανώνεται στις 16 Ιανουαρίου με την υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα. 
Η ημερίδα, με τίτλο «Θεόφιλος Χάνσεν και Αθήνα», διοργανώνεται σε σχέση με την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη έως τις 18 Ιανουαρίου 2015.

Πρόγραμμα

10:15: Καλωσόρισμα από τον Φώτη Παπαθανασίου, Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τη Melita Schubert, Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, τη Mette Knudsen, Πρέσβη της Δανίας στην Ελλάδα, και τον Rune Frederiksen, Διευθυντή του Δανέζικου Ινστιτούτου της Αθήνας.
10:30: Ομ. Καθηγητής Δρ Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Αρχιτέκτων: «Η Ζωή και το έργο του Θεόφιλου Χάνσεν».
11:30: Γεώργιος Α. Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ανάλυση του σκεπτικού στο έργο του Θεόφιλου Χάνσεν».
13:00: Επίκ. Καθηγήτρια Ειρήνη Φατσέα, Αρχιτέκτων, PhD (MIT) Ιστορία και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής: «Η Ακαδημία των Αθηνών του Θεόφιλου Χάνσεν: Η Πολεοδομία του Χώρου στα τέλη του Κλασικισμού».
15:00: Δρ Patrick Kragelund, Ιστορικός Τέχνης, Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας: «Ο Παρθενώνας στη δανέζικη τέχνη και αρχιτεκτονική, από τον Abildgaard στον Θεόφιλο Χάνσεν».
16:00: Δρ Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου: «Θεόφιλος Χάνσεν και Ερνστ Τσίλλερ. Αρχιτεκτονική δημιουργία μέσω αλληλογραφίας (1861-1891)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου