Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

“Begin Again”: Ζωή ξανά με…καύσιμο τις νότες!



Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά

Όλοι έχουν ένα σκοπό πάνω στη γη που τους περιμένει να τον ανακαλύψουν. Άλλοι γνωρίζουν το σκοπό αυτό σχεδόν από τότε που ανοίγουν για πρώτη φορά τα μάτια τους αντικρίζοντας τον ήλιο και άλλοι τον συναντούν, όταν αποφασίζουν να αποδεχτούν αυτό που είναι και αυτό που η ζωή περιμένει από αυτούς να δημιουργήσουν. Παντού κρύβεται ένα τραγούδι. Πίσω από κάθε λέξη και πίσω από κάθε σιωπή. Κάτω από τη σκόνη και μέσα σε καθετί που περιμένει να μεταμορφωθεί μέσα από το άγγιγμά μας. 

Πολλές νότες μαζί συνθέτουν τη μελωδία της ψυχής που ξορκίζει καθετί ψεύτικο και απατηλό. Καθετί που μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που η ζωή έχει ορίσει να περπατήσουμε. Μέχρι που το ανακαλύπτουμε και πιασμένοι χέρι-χέρι τρέχουμε κατά
μήκος της μαγικής αυτής διαδρομής με προορισμό το Άπειρο. Δυο ρόδες σε κάθε ποδήλατο, μία για τον καθένα κι όμως η σέλα είναι κοινή για εκείνους που έχουν βρει το μυστικό κωδικό που ανοίγει κάθε πόρτα κάνοντας τις κλειδαριές να λιώνουν. Εσύ κι εγώ ίσον εμείς. Και μια ολόκληρη πόλη η αγκαλιά που θα φέρει στη ζωή ένα μουσικό άλμπουμ που ήρθε για να βάλει ξανά στις ράγες, ζωές από καιρό εκτροχιασμένες. 
  
Γκρέτα (Κίρα Νάιτλι) και Νταν (Μαρκ Ράφαλο). Δυο νότες στο περιθώριο που διψούν για επανασυγκόλληση. Οι νότες είναι εκεί, όπως πάντοτε, λείπουν όμως οι άκρες τους που θα τις οδηγήσουν στα αστέρια. Λείπουν, γιατί αναλώνονται σε αγάπες δίχως αντίκρισμα, θαμπώνονται για λίγο από περιτυλίγματα λαμπερά και σβήνουν μέσα από τη μη συνειδητοποίηση της δύναμής τους. Αστέρια που χάνονται κάνοντας ένα βήμα πίσω για να μην επισκιάσουν “τεχνητά φώτα” που θέλουν να γίνουν αστέρια με φωτισμό δανεικό.

Μια γυναίκα που έχει μάθει να θυσιάζει το χάρισμά της δίνοντας βήμα στην αγάπη να θριαμβεύσει. Η αγάπη όμως σκαρφαλώνει στο βάθρο του νικητή μόνο αν είναι αμοιβαία και αληθινή, κάτι που δεν ήταν η απομίμηση αγάπης που ζούσε στο πλευρό του αλλοτινού της συντρόφου, Ντέιβ (Άνταμ Λεβάιν). Κάποιος, ο οποίος ξέχασε ό,τι αισθανόταν
για εκείνη, αμέσως μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία για να ηχογραφήσει τον πρώτο του μουσικό δίσκο. 

Νέα Υόρκη, φώτα, κόσμος, κίνηση, ήχοι που μεταμορφώνονται σε μελωδία, όταν οι δρόμοι ανθρώπων που είναι γραφτό να συναντηθούν, διασταυρώνονται αλλάζοντας για πάντα τη ροή της ιστορίας

Ένα άνδρας απολύεται από τη θέση του δισκογραφικού παραγωγού και βυθίζεται σε συναισθηματικό λήθαργο μέχρι να βρει ξανά το κίνητρο για ζωή. Και το βρίσκει. Μια νύχτα, όπου η ποσότητα του αλκοόλ που κυλάει στο αίμα του, συρρικνώνεται μπροστά στο χάρισμα μιας νέας μουσικού που “γητεύει” τις νότες με τη συνοδεία της κιθάρας της. Μια κόρη (Χέιλι Στάινφελντ) κραυγάζει σιωπηρά για πατρική στοργή και ενδιαφέρον. Και τα βρίσκει. Τη στιγμή που συμφιλιώνεται με τις αδυναμίες που κρύβονται στην ψυχή και των δυο και δίνουν επιτέλους τα χέρια

Μια μητέρα βρίσκεται σε αδιέξοδο αναζητώντας το “ελιξίριο” που θα κλείσει την πληγή από ένα διαζύγιο που ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Και το βρίσκει. Όταν θυμάται ξανά το φτερούγισμα που προκαλούσε κάποτε στην καρδιά της το να περπατά δίπλα στον άνδρα της ζωής της ακούγοντας μουσική από τα ίδια ακουστικά. Και να περπατούν αγκαλιασμένοι μέσα στη νύχτα. Οι δυο τους. Αυτοί και άλλος κανείς. Όλος ο κόσμος δικός τους.

   
“Περιμένεις την επόμενη κίνηση, ανυπομονείς για μια νέα φάση. Ο δρόμος είναι μακρύς κι εσύ είσαι τόσο ΔΥΝΑΤΟΣ, όσο η επόμενη κίνησή σου!” 

“Πάρ’το από την Αρχή” (“Begin Again), όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας που παραδίδει τη σκυτάλη στο όνειρο να ζωντανέψει ξανά και στη δύναμη των αληθινών αστεριών να πάρουν τα ηνία στα χρυσά τους χέρια.Τότε γίνονται τα θαύματα που έρχονται για να μείνουν. Τότε η καρδιά αφουγκράζεται όσα της λέει ο έρωτας και ξεκινάει τα πιο μεγάλα της ταξίδια. Τότε και μόνο τότε. Συχνότητες που τέμνονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Μουσική που αγγίζει και θεραπεύει πληγωμένα αισθήματα και πολυκαιρισμένα “ρούχα” ερώτων χωρίς ψυχή, χωρίς παλμό, χωρίς ανάσα. 
 
Μια ολόκληρη πόλη γίνεται ο καμβάς για να ηχογραφηθεί ένα μουσικό άλμπουμ που δημιουργείται από την αγάπη που δίνει ελπίδα, για να υμνηθεί η αγάπη που κάνει την κάθε ύπαρξη να ξαναγεννηθεί και να ακουστεί παντού το τραγούδι της. Να περάσει από κάθε σκοτεινή γωνιά του δρόμου, από κάθε μοναχικό σταυροδρόμι και από κάθε πινελιά θλίψης και να δώσει πάλι κίνητρο και όρεξη για ζωή, χαρά, ενθουσιασμό και όνειρα. Πολλά όνειρα! Τόσα, που αν κανείς τα ενώσει, να σχηματίσουν νότες που θα φυσήξουν με όλη τους τη δύναμη κάνοντας το τραγούδι του κάθε ανθρώπου να ακουστεί μέχρι τα πέρατα του κόσμου και ακόμη πιο μακριά. 


…γιατί παντού κρύβεται ένα τραγούδι, ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη. 

Φτάνει μόνο να δώσουμε εμείς το μαγικό σύνθημα για να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη ταλάντωση κάθε σκονισμένη χορδή της υπαρξιακής μας “άρπας” και να γεμίσουν ξανά “καύσιμα” οι αποθήκες του από καιρό σταθμευμένου τρένου εκεί, στα βάθη της καρδιάς μας…

…εκεί, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα όνειρα που περιμένουν να εισπνεύσουν ξανά
ζωή…

Τα φώτα ανάβουν, τίτλοι τέλους στο λευκό πανί μπροστά κι όμως όλα τώρα αρχίζουν, γιατί το τραγούδι μας ακούγεται πλέον παντού..!



*Η ταινία “Πάρ’το από την Αρχή” (Begin Again) προβάλλεται στους κινηματογράφους σε σκηνοθεσία Τζον Κάρνεϊ.

Παρακολουθήστε στο ακόλουθο βίντεο, το τρέιλερ της ταινίας:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου